Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Гела идват гайдари от цял свят за традиционното надсвирване

| обновено на 05.08.19 в 14:50
Снимка: архив

Родопското село Гела ще събере отново майсторите свирачи на каба гайда. Традиционното гайдарско надсвирване ще се проведе в местността Илинденските поляни над селото, в първата събота на август. Всяка година там се стичат хора от цяла България. Посетителите на гайдарското надсвирване винаги са не по-малко от 8000, като в последно време броят им достига до 13 000 хиляди. Фестивалът добива все по-голяма популярност и прераства в международен форум. През годините са регистрирани чуждестранни изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция,Великобритания и Шотландия. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е 5- годишен, а най-възрастният – на 85 години. Целта на надсвирването е да популяризира автентичния родопски фолклор. И тази година в съпътстващата фестивална програма ще участват певчески, инструментални и танцови състави, групи за народни обичаи и индивидуални изпълнители. За доброто настроение ще допринесат и колоритните надигравания между самодейците, изложенията, демонстрациите на занаяти и народните веселби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30