Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екопарк с диви животни посреща гости в Добруджа

Сърни, елени, камерунски козички, глигани и пауни се наслаждават на волен живот в новооткрития екопарк “Геранеа”. Комплексът със зелени възвишения и панорама към Черно море приема посетители, които обичат красивата природа и желаят да общуват с животни в естествената им среда.

Латинското наименование за растението здравец - “гераниум” – е дало вдъхновение за името на екопарка. “Геранеа” се разполага на седем хиляди декара гориста площ между добруджанските села Ляхово, Оброчище и Църква, на 5 км. от курорта Албена.


Преди две години Рехджан Низам взема на концесия някогашното ловно стопанство, с идеята да го превърне в дом на дивите животни по подобие на национални резервати като “Серенгети” в Танзания. Първите стъпки, които прави наемателят, е да забрани лова, да селектира животни от други стопанства и да отдели глиганите, за да не смущават останалите обитатели на екопарка. В резултат на тези грижи днес в “Геранеа” живеят 170 елена лопатари, 250 муфлона, 50 сърни, 50 камерунски козички, 300 глигана и много други представители на животинския свят.


Девствената природа и тръпката на непредвидимото диво предоставят незабравимо преживяване за гостите – обещават от екопарка. Освен чрез свободни разходки, туристите имат възможност да проследяват животните и от седем наблюдателни кули /вишки/.

Хората се движат буквално в гора, населена с диви животни, които могат да наблюдават през цялото време – разказва Рехджан Низам. – Една част от животните вече са се социализирали и шумът не им пречи толкова, а други са по-плашливи, особено майките с малките, и те по-трудно се виждат. Но когато успеем да закараме посетителите максимално близо до някое животно и усетим техния адреналин, това чувство изпълва и нас.


Преходите се извършват с помощта на професионални водачи, пеша, и по този начин се превръщат в най-трудната, но и най-атрактивна част от пребиваването в екопарка.

Имаме и коне за езда – добавя концесионерът. – Мислехме да ползваме също специални каруци, но тъй като теренът е пресечен, се отказахме от тази идея и сега преговаряме с производители на високопроходими електромобили.


И тъй като имаме вишки, на които в момента монтираме соларни панели, електромобилите ще могат да се зареждат от тях. По същия начин ще захранваме и камерите за наблюдение, защото намерението ни е в нашия сайт животните да се виждат в реално време. Изобщо опитваме се максимално да затворим цикъла, за да нямаме нужда от външни фактори – всичко да набавяме в самото стопанство, да не притесняваме животните с излишен шум. Просто да си бъде истински екопарк
.

По време на разходките си гостите на стопанството могат да се наслаждават на природните гледки, почивайки си в удобни беседки и на пейки. Там те могат да усетят също уханието на разнообразни билки, да чуят шумолене от листата на дръвчетата и да последват с поглед пъстрите опашки на пауните.


До този момент нямаме човек, който да не е казал, че ще се върне отново
– доволен е Рехджан Низам. – Защото ние ще работим целогодишно, по 24 часа всеки ден, а вишките за наблюдение ще бъдат оборудвани с камери за нощно виждане. Освен че денонощно ще се наслаждават на природата, посетителите ще се радват и на откритите ни библиотеки, благодарение на които ще могат да посядат с книга в ръка. Хората са доволни, защото досега не са чували за подобна местност с диви животни, достъпна среда, проходими пътища и по-екстремни горски пътеки. При нас има за всеки човек по нещо – в зависимост от това какво изживяване иска да усети. Той може например да се снима на местата, които най-много му харесват, а реши ли да обходи целия екопарк, един-единствен ден няма да му стигне.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15