Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Княгиня става първата дипломирана акушерка след Освобождението

Столичният й дом ще бъде превърнат в музей

Райна Княгиня, извезала знамето, символизиращо националния идеал за свобода, ще остане в историческата ни памет и с благородната си мисия, на която се посвещава след Освобождението. За работата й като първия дипломиран акушер съвсем скоро ще възвестява софийският й дом, който ще бъде превърнат в музей.

Къщата на Райна Княгиня в София се намира в столичен квартал, където някога с малки терени са били оземлявани герои, участвали в борбите за национално освобождение и в последвалите войни. Този квартал събира паметта на хората, които са успели да съхранят и повдигнат духа на българина, за да се бори в онова далечно време, казва Таня Доганова – Христова, една от потомките на Райна Княгиня.

В столичния си дом на ул. “Софроний Врачански” 119, Райна Княгиня се нанася през 1898 г. – след като оцелява от мъчения в турските затвори и успява да завърши акушерство в Москва. Но скоро съпругът й Васил Дипчев, подложен на политическо преследване, бива убит и тя остава сама с петимата си синове и храненичето си Гина.

И въпреки че страда от костна туберкулоза в напреднал стадий, изражда стотици деца както в дипломатическите мисии, така и в най-бедните квартали на София. Организира също първите школи за здравно възпитание, основава “Майчин дом” /днес голяма университетска акушеро-гинекологична болница – бел.ред./, води курсове за акушерки.

Райна Княгиня работи без каквото и да е възнаграждение за всички по-нямащи – разказва Таня Доганова – Христова. – Възрастни хора свидетелстват, че тя по всяко време е била готова с бастунчето си, със своите немощни нозе дори когато не са могли да я вземат с кон или с каручка, да се притече на помощ на някоя родилка. По същия жертвоготовен начин се е отнасяла и с поборниците, които е събирала на скромна трапеза в своя дом с лучец, бобец…

Според Тодор Кръстев, кмет на днешния столичен район “Сердика”, къщата музей на Райна Княгиня ще бъде готова до година и половина с помощта и на множество дарения.

Надявам се да направим на първия етаж музей на Райна Княгиня и в него да съберем спомените на нейните наследници, снимките и документите, които те ни предоставят, разказите, които ни споделят – казва Тодор Кръстев. – Музеят ще акцентира не върху революционната й дейност, а върху тази като създател на акушерството в новата българска столица и ще разказва за синовете й невероятни български герои. На втория етаж пък, по предложение на родствениците, ще бъде направен Музей на опълчението, защото районът е бил населяван именно от опълченци и от хора с принос в националноосвободителното движение. А дали този музей ще бъде превърнат в интерактивно място, в което децата да научават фактите с помощта на видеофилми, ще решим след като започне реконструкцията.

Сред богатата музейна експозиция Таня Доганова – Христова се надява да види и красивия портрет на Райна Княгиня, на който се е любувала в детството.

Аз я виждам много красива и одухотворена и тук говоря като кинорежисьор – добавя тя. – Това е един решителен и мъдър човек, обичащ хората и тези неща са изписани на нейното лице. Аз съм виждала и един много голям портрет на Райна Княгиня, който се намира в дома на правнучката й Олга Дипчева. И когато като дете съм гледала това лице, съм усещала едно изумително внушение на обич към хората, струящо от мъдрия й поглед. Като че ли ни призовава да се хванем и да оправим всичко в нашата родина.


Снимки: архив и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10
Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35