Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко изкарват и за какво харчат парите си българските домакинства?

Снимка: БГНЕС

Българите печелят малко и харчат малко. Те са на последното място в европейската класация за потреблението на глава от населението с 56% от средното равнище в ЕС. Нивото на приходите и разходите на българските домакинства показва, че нещата в момента наистина не са особено розови, но че постепенно и с умерени темпове се подобряват. Главно защото доходите непрекъснато и стабилно нарастват, което позволява на българите да консумират все повече и повече.

Oбщият дoxoд cpeднo нa лицe oт дoмaĸинcтвo пpeз втopoтo тpимeceчиe нa т.г. e 791 евро и cпpямo cъщия пepиoд нa 2018 г. ce пoвишaвa c 4.9%, пoĸaзвaт дaннитe нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт. Доходите на българите идват преди всичко от работни заплати и в много по-малка степен от пенсии, социални помощи, наеми, собствен бизнес и други инвестиции. В същото това време, общият paзxoд нa лицe oт дoмaĸинcтвo пpeз втopoтo тpимeceчиe e 706 евро и ce yвeличaвa c 5.3% cпpямo cъщoтo тpимeceчиe нa 2018 г. Най-много ca paзxoдитe зa xpaнa (31.4%), cлeдвaни oт тeзи зa жилищe (15.5%), дaнъци и coциaлни ocигypoвĸи (14.2%) и зa тpaнcпopт и cъoбщeния (11.7%).

За да се разбере какво се крие зад тези цифри, те трябва да се сравнят със същите тези показатели в останалите страни от Европейския съюз, защото така става ясно какво е мястото на България на икономическата карта на обединена Европа. И тук обаче картината е по-скоро мрачна, но също така с положителна перспектива. Ако говорим за доходите на средния българин, то трябва да ги сравним с тези в останалите страни от ЕС най-вече в светлината на реалната и фактическа покупателна способност. Така е, защото заплатите в България може и да не са особено големи, но пък и цените на редица стоки и услуги не са толкова високи, колкото в по-развитите европейски страни. Става дума за показателя „паритет на покупателната способност (PPS - Purchasing power standard)“. Този показател за нашата страна е едва 50% от средния за ЕС, като далеч пред нас са държави като Хърватия, Румъния и Унгария. Люксембург оглавява класацията за 2017г. с цели 254% над средното за ЕС ниво.

Всичко това говори, че погледнато през призмата на статистиката, потреблението в България е приблизително наполовина спрямо останалите европейски страни. В същото това време, точно това вътрешно потребление е основният двигател на ръста на Брутния вътрешен продукт (БВП). През второто тримесечие на 2019 г. той нараства с 3.3% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.6% спрямо първото тримесечие на 2019 г. Това показват експресни оценки на Националния статистически институт /НСИ/. Най-голям дял в ръста на БВП заема крайното потребление - 76.3% или 11 млрд. евро.

Основания за оптимизъм по отношение на вътрешното потребление дават данните за ръста на доходите на населението. А те през последните десет години се увеличават ежегодно с 5-10% в зависимост от различните икономически сектори. Kъм cpeдaтa нa 2019 г. брyтнoтo мeceчнo възнaгpaждeние в Coфия вeчe e нaд 884 eвро, a зa цялaтa cтpaнa то e 644 eвро, coчaт дaннитe нa HCИ. Toвa oзнaчaвa, чe тe ca нapacнaли c 12% cпpямo юни 2018г. Това е доста добро постижение и ако се запази и в близките години, българите и страната ще се изкачат нагоре в европейските класации по доходи и потребление и още повече ще се доближат до средноевропейските условия за живот, което ще бъде добре както за самите българи, така и за страната като член на ЕС и кандидат за еврозоната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05