Песни и танци край светилището на Богородица

Снимка: starazagora.bg

В курорта Старозагорски минерални бани  започва 14-о издание на Националния тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”. Той носи името си от местността „Богородична стъпка”, смятана за свято и енергийно място. Според легендата там е слязла Богородица, за да спаси преследван християнин, а нейната стъпка е каменно корито в скалата, което никога не пресъхва. Много хора идват на това място с надеждата да получат изцеление.

Цел на фестивала е съхраняването на фолклора и народните обичаи в тракийските земи, но и в цяла България. В конкурсната програма участват певчески, инструментални и танцови ансамбли, а също групи, представящи народни обичаии традиции. За посетителите са предвидени  спектаклите „Селски двор" /за българския бит и традиционна култура/, изложба-базар „Улица на занаятите" и др.

Още от категорията

Певицата с най-ниския глас на планетата е родопчанка

България се гордее с поредния рекордьор в книгата на Гинес. Преди броени дни родената в родопския град Смолян Марияна Павлова официално получи сертификата си от „Световните рекорди на Гинес“, който я признава за певицата с най-нисък глас в света...

публикувано на 18.10.19 в 11:41

Музейна експозиция от ново поколение пресъздава традициите в средногорското село Чавдар

Фолклорът е голямото нематериално наследство на народа ни, той е толкова разнообразен и специфичен за различните части на страната ни, че си струва да бъде опознат от всеки българин. С идеята, че възстановките на народни обичаи и празници не трябва..

публикувано на 16.10.19 в 12:21

Интересен сезон, пълен с хубава музика и майсторски изпълнения, обещава Оркестърът за народна музика на БНР

Започваме своя 67-и концертен сезон – разказва главният диригент Димитър Христов . В началото ще изпълним “Тракийски буенеци” на Коста Колев – една знакова пиеса от репертоара ни . Свирим я на първия си концерт всяка година, за да не забравяме..

публикувано на 08.10.19 в 12:58