„На седмия ден не се отбивай в кафенето, нито в кръчмата....”

Снимка: park-vitosha.org

В последния неделен ден на август българските туристи отбелязват годишнината на организираното туристическо движение в България. Началото му е поставено на 27 август 1895 с изкачването на витошкия първенец Черни връх /2290м/ от над 300 ентусиасти. Тогава стръмната Витоша, която придава неповторим пейзаж на столицата София, е била доста “дива” и непристъпна планина. Инициатор на изкачването е бил Алеко Константинов, писател-сатирик от световна класа и голям любител на природата. Той първи изказва мисълта, че по своите природни красоти България не отстъпва на Швейцария и други любими на туристите стран... „На седмия ден не се отбивай в кафенето, нито в кръчмата...” – пише някога Алеко. Много българи и днес спазват неговия съвет, особено в последната неделя на август. И този път е предвидено организирано изкачване на Черни връх и празник с концертна програма там, под небето.

Още от категорията

Нов веломаршрут ни среща с красотите на Трънския край

„ВелоЕрул“ – така се нарича първият планински веломаршрут в община Трън, Западна България, който дава възможност да се докоснем до магията на едно от най-прелестните кътчета на България. Официалното откриване на трасето с обща дължина около 56 км е..

публикувано на 18.10.19 в 12:00

Заповядайте на едно пътуване по „Улица на времето“

Центърът на българската столица крие множество сгради и улички, за чиято история си заслужава да разкажем. Една от интересните истории е тази за най-късата улица в София – „Малко Търново“. Макар да е с едва 60 метра дължина, улицата, свързваща две..

публикувано на 17.10.19 в 11:56

България – спирка за млади пътешественици по проекта Road Trip

Една от най-видимите ползи от членството на една държава в Европейския съюз, безспорно е възможността гражданите ѝ да пътуват свободно в рамките на общността. Все по-често срещани са както индивидуалните, така и организираните пътувания на млади..

публикувано на 02.10.19 в 13:30