Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарин Върбанов за своето Musical Art Studio и работата си в Сингапур

Много са българските музиканти, оставили диря в световната култура. Сред тях са не само прочутите ни оперни гласове, но и редица диригенти, солисти, концертмайстори в някои от най-реномираните световни оркестри. Причината да напуснат родината и да търсят своето щастие и реализация зад граница е различна за всеки, но със сигурност, опитът, който натрупват е безценен.

Преди 17 години, за да разшири своя хоризонт, цигуларят Дарин Върбанов избира далечен Сингапур. Макар и много интензивна, работата там му харесва, тъй като се е посветил изцяло на многобройните ученици от всички възрасти в своето собствено Musical Art Studio. Там се провеждат курсове по пиано, цигулка, виола, чело, флейта, теория на музиката. Стотици са децата, преминали през школата, която не спира работа вече 10 години. Прави го дори в отсъствието на Дарин, който след случайно спечелена Зелена карта, заминава да живее и работи в САЩ за около 3 години. През 2016 г. той се завръща в Сингапур и продължава работата си като преподавател по цигулка, натрупал незабравими спомени от живота в Страната на неограничените възможности. Признава, че избира да се върне, защото:


Прецених, че онова, което съм постигнал вече там, беше много повече от онова, което може би щях да спечеля, оставайки в САЩ.Другата причина бяха проблемите, които имаше в страната. Един от тях е свързан със законното притежание на оръжие, което прави обстановката в страната изключително изнервена и несигурна. Освен това тяхната здравна система е изключително объркана и макар да е на доста високо технологично ниво, е изключително скъпа и е почти невъзможно да се използва. Расовият проблем е още нещо, което е особено неприятно. Изпадал съм в ситуации, свързани със спорове, които са напълно безсмислени, породени единствено заради цвета на кожата.




В Азия животът е различен и далеч по-предвидим, което позволява да си по-спокоен. Нямаш усещането, че животът те смазва и изсмуква, както е в САЩ, смята цигуларят и заговаря за възможностите, които получават учениците в частната му школа:

Ние имаме възможност да обучаваме и създаваме професионални музиканти, но това далеч не е целта на Musical Art Studio. Смисълът да съществува подобно училище, е да даде възможност на всички, които биха искали да се занимават с музика, да го правят. Това могат да бъдат хора с различни професии, които в една или друга степен, свирят на даден инструмент и го правят за удоволствие, защото ги обогатява. Наши бивши възпитаници станаха лекари, юристи, IT- специалисти и др.

Единици са училищата в Сингапур, в които няма симфоничен оркестър, но школата на Дарин се отличава с това, че в нея преподавателите са само българи, придобили своя опит у нас, но развили потенциала си в САЩ, Кайро и Сингапур. Допълнителен стимул за учениците е струнният ансамбъл, създаден към училището, който им позволява постоянно да се усъвършенстват и да се изявяват пред публика.



Концертите на ансамбъла са повод и за среща и запознанства с бивши ученицина школата които са се посветили на съвсем различни професии, но продължават да свирят за удоволствие.

Снимки: Musical Art Studio



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15