Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Левски очаква любителите на пълнената чушка на кулинарен фестивал

Пълнената чушка е традиционно ястие в България. В близките дни предстои първият фестивал, посветен на това специално блюдо, който се очаква да бъде забавен и вкусен.

Фестивалът на пълнената чушка ще събере на 31 август жителите и гостите на град Левски, за да опитат традиционното ястие, без което не минава нито един местен панаир, събор, семеен празник. Затова и организаторите от общината и читалището са решили да “институциализират” пълнената чушка, превръщайки я в марка на своя фестивал.

Когато се замислихме какъв кулинарен фестивал да си направим за удоволствие на гражданите и на гостите, нямахме големи колебания, защото пълнената чушка е синонимът на нашия панаир – казва кметицата Любка Александрова. – С други думи, не си бил на панаир в Левски, ако не си опитал пълнените чушки на местните домакини. Така че Фестивалът на пълнената чушка ще съпътства веселото настроение в града в края на август. И всъщност заглавието на фестивала “Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция” обяснява всичко.

Пълнената чушка в левченския край задължително е червена и печена – останалото са семейни тайни, предавани от майка на дъщеря за ароматно, сочно и пикантно ястие.



Дълголетна е историята на пълнената чушка – не само в града, но и в района, защото тя присъства в менюто по селските събори в различни форми и вариации
– добавя кметицата. – Нашият фестивал ще се опита да фокусира в себе си и съвременност, и традиции, обявявайки съревнование за най-автентична и за най-уникална рецепта и всеки ще може да представи своето виждане за пълнената чушка. Стандартната рецепта е кайма, ориз и магията на подправките, които са различни за всяко семейство. Има и най-различни вариации– включително пълнена чушка с булгур и месо. Така че ще очакваме да бъдем изненадани, тъй като колкото домакинства има в околността, толкова са и рецептите за пълнени чушки.



Освен че ще се запознаят с многообразието на пълнените чушки, гостите на фестивала ще се забавляват с разнообразни дейности – децата ще търсят къде е скрита малката златна чушка, а възрастните ще мерят сили в изтърбушването и в пълненето на зеленчука. Арбитър във всички категории кулинарни борби ще бъде Катерина Евро, за която казват, че е най-добрата готвачка сред актьорите.


И тъй като фестивалът ще се проведе в рамките на традиционния панаир, очаква се градът да събере левченлии от близо и далеч. Където и да се намират по света, те не пропускат празника, уверява Любка Александрова.

Магията на празника придава нов колорит, защото фокусира в себе си много емоции, събира много приятели и близки хора. И понеже се захранва от споделената любов, тя е най-хубавата подправка на пълнената чушка в панаирните дни. Изобщо хората имат нужда да бъдат заедно и да се чувстват част от традицията на местата, където са родени. А този е начинът да ги приобщаваме и да учим децата на същите обичаи. Радвам се, че намерихме формулата и се надявам покрай фестивала да установим хубава традиция, за да може всяка година да обменяме рецепти и най-вече добро настроение.

За него ще се грижат и музикантите в четирите дни на панаира – рапарът Ицо Хазарта с “Ъпсурт”, групите “Диана експрес” и “Тоника СВ” и фолк певицата Рени. Но тъй като акцентът ще падне върху пълнената чушка, нито един гостенин няма да остане гладен – за да има сили накрая да изпее химна на фестивала “Цонке, ле, чушка червена”.

Снимки: oblevski.com и архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Красотата на физиката представят с Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Забавни физични експерименти от всички области на физиката, демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, необходимите условия за да наречем една планета "близнак на Земята", среща с българските търсачи на екзопланети към катедра..

публикувано на 20.04.24 в 08:10
Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат..

публикувано на 20.04.24 в 06:35