Св. Йоан Кръстител - най-великият мъж, роден от жена

Снимка: архив

Християните по света често наричат Св. Йоан Кръстител /Предтеча/ „най-великият мъж, роден от жена” /защото Христос е роден от девица/. Той е проповядвал, че на света вече се е появил Спасителят. Онези, които повярвали, били кръстени от Йоан във водите на река Йордан. По-късно той кръстил и самия Исус. По заповед на цар Ирод, Кръстителят бил обезглавен. Православната църква чества Св. Йоан шест пъти годишно. 29 август е ден на скръбта /подобно на Разпети петък за Исус/ защото тогава светецът е бил посечен. Българските поверия, свързани с този ден, са много. 29 август е наричан „Секновение”, смятало се е, че той „пресича” лятото и след това времето застудява. От друга страна, вярва се, че митични същества като змейове и самодиви, както и всякакви влечуги се прибират в своите зимовища накрай света и вече не са опасни за хората. На този ден не трябва да се работи, не се допуска яденето на червени плодове и зеленчуци и пиенето на червено вино /заради пролятата кръв на светеца/.


Още от категорията

Свети Иван Рилски – най-великият български светец

На 19 октомври българският народ и Православната църква почитат Св Иван /Йоан/ Рилски /876-946г./ До 25 годишна възраст той е обикновен пастир. Приема монашеството и проповядва на различни места, главно по времето на българския цар Петър I. Към..

публикувано на 19.10.19 в 07:00

Злата Мъгленска – закрилницата на българите зад граница

Сред плеядата от български светци, които закрилят родината ни се нарежда и света великомъченица Злата Мъгленска – покровителката на българския род зад граница. Според житието й, тя живяла през ХVІІІ век, в бедно българско семейство, в село..

публикувано на 18.10.19 в 12:26

Първа поява на Томичовият псалтир от XIV в. пред българска публика

Томичовият псалтир – един от най-ценните ръкописи, запазен от Средновековието, за първи път гостува в София. Ценната реликва от „втория златен век“ на България излиза за първи път от архивите на Държавния исторически музей в Москва и ще бъде..

публикувано на 12.10.19 в 09:30