Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Йоан Кръстител - най-великият мъж, роден от жена

Снимка: архив

Християните по света често наричат Св. Йоан Кръстител /Предтеча/ „най-великият мъж, роден от жена” /защото Христос е роден от девица/. Той е проповядвал, че на света вече се е появил Спасителят. Онези, които повярвали, били кръстени от Йоан във водите на река Йордан. По-късно той кръстил и самия Исус. По заповед на цар Ирод, Кръстителят бил обезглавен. Православната църква чества Св. Йоан шест пъти годишно. 29 август е ден на скръбта /подобно на Разпети петък за Исус/ защото тогава светецът е бил посечен. Българските поверия, свързани с този ден, са много. 29 август е наричан „Секновение”, смятало се е, че той „пресича” лятото и след това времето застудява. От друга страна, вярва се, че митични същества като змейове и самодиви, както и всякакви влечуги се прибират в своите зимовища накрай света и вече не са опасни за хората. На този ден не трябва да се работи, не се допуска яденето на червени плодове и зеленчуци и пиенето на червено вино /заради пролятата кръв на светеца/.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00