На дневен ред – кулинарните умения

Снимка: haskovo.live

Лятото отива към края си, но и септември е добър месец за почивка, а има ли съвършена почивка без добро похапване, особено когато жегата намалява и не убива апетита? Отговорът се подразбира. В село Сталево, община Димитровград, се провежда второто издание на празника за автентични ястия „С гозбите на дедите ни”. Над 150 участници представят кулинарните си умения. Някои от представяните специалитети - като „баница” и „тюрлю гювеч”, се поддават приблизително на международна транскрипция – но и те са в типични за региона си варианти. През целия ден местни майстори ще показват как се бие масло с дървено бутало, процедурата за добиване на прясно сирене и други стари специалитети. Гости от родопското село Смилян пък ще демонстрират какво може да се сготви от прочутия смилянски боб.


Още от категорията

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна..

публикувано на 19.10.19 в 10:10

Българските ученици са сред най-силните на международни олимпиади по природни науки

София Тех парк е домакин на инициативата Science bricks − Наука с кауза. Целта е да се популяризират постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. На една сцена се представят водещи учени със своите интересни открития и хипотези,..

публикувано на 19.10.19 в 08:05

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00