Предстоят промени в трудовото законодателство

Снимка: БГНЕС

Работна група към Министерството на труда и социалната политика ще предложи тази есен промени на трудовото законодателство. На равнище експерти ще бъде разгледано и настояването на Конфедерацията на труда „Подкрепа” за ограничаване на сумираното изчисляване на работното време. Това каза министърът на труда Бисер Петков на форум в София, посветен на синдикалните политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място. Форумът се проведе на 30 и 31 август в София, в рамките на обучителната програма на Европейския работнически център EZA, с организатор синдикат „Подкрепа“.

По думите на министъра, предизвикателствата, пред които е изправен пазарът на труда във всяка държава от ЕС, са свързани с намирането на правилен подход за устойчива заетост и достоен труд, за да се избегне несигурността на работниците и ограничаването на социалните им права. Според Бисер Петков, водещи за развитието на индустриалните отношения в Европа трябва да са принципите, заложени в Европейския стълб на социалните права. Сред основните предизвикателства пред българското общество той открои демографските промени, необходимостта от преход към устойчивост на околната среда и промяна на моделите на производство, работа и трудови отношения.

Снимка: БТА

При откриването на форума министърът посочи, че през последните години усилията на българското правителство са насочени към поддържане на финансова стабилност, привличане на нови инвестиции и увеличаване на доходите като основни предпоставки за осигуряване на устойчива заетост и достоен труд.Петков коментира и подновеното искане на КТ „Подкрепа“ за ограничаване на сумираното изчисляване на работното време катозаконова възможност, която се прилага в производства с непрекъсваем режим и сменна организация на труда. Той припомни, че през май т.г. Министерството е заявило готовност да инициира промени в Кодекса на труда, сред които е била и тази за сумирано изчисляване на работното време. Тези промени обаче не са срещнали общо разбиране и подкрепа сред социалните партньори, каза още министър Петков и добави:

Надявам се, че в тази работна група сега, която има по-широк мандат и повече време, ще бъдат изработени взаимно приемливи предложения. Тук, както се вижда, работодателите са на друга позиция. От тази гледна точка, това, което беше направено по-рано, беше да се усъвършенства механизмът за отчитане на сумираното работно време, чрез промени в наредбата. Но въпросът се поставя по-общо, въобще за мястото на този механизъм и доколко той е съвместим с общата забрана на извънредния труд, която съществува в Кодекса. Но в каква степен сумираното изчисляване се прилага и в сектори и дейности, където обективна потребност не съществува – това са въпроси, които се дискутират в рамките на тази работна група и аз се надявам, че ще намерят консенсус.


Още от категорията

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна..

публикувано на 19.10.19 в 10:10

Българските ученици са сред най-силните на международни олимпиади по природни науки

София Тех парк е домакин на инициативата Science bricks − Наука с кауза. Целта е да се популяризират постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. На една сцена се представят водещи учени със своите интересни открития и хипотези,..

публикувано на 19.10.19 в 08:05

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00