Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоят промени в трудовото законодателство

Снимка: БГНЕС

Работна група към Министерството на труда и социалната политика ще предложи тази есен промени на трудовото законодателство. На равнище експерти ще бъде разгледано и настояването на Конфедерацията на труда „Подкрепа” за ограничаване на сумираното изчисляване на работното време. Това каза министърът на труда Бисер Петков на форум в София, посветен на синдикалните политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място. Форумът се проведе на 30 и 31 август в София, в рамките на обучителната програма на Европейския работнически център EZA, с организатор синдикат „Подкрепа“.

По думите на министъра, предизвикателствата, пред които е изправен пазарът на труда във всяка държава от ЕС, са свързани с намирането на правилен подход за устойчива заетост и достоен труд, за да се избегне несигурността на работниците и ограничаването на социалните им права. Според Бисер Петков, водещи за развитието на индустриалните отношения в Европа трябва да са принципите, заложени в Европейския стълб на социалните права. Сред основните предизвикателства пред българското общество той открои демографските промени, необходимостта от преход към устойчивост на околната среда и промяна на моделите на производство, работа и трудови отношения.

Снимка: БТА

При откриването на форума министърът посочи, че през последните години усилията на българското правителство са насочени към поддържане на финансова стабилност, привличане на нови инвестиции и увеличаване на доходите като основни предпоставки за осигуряване на устойчива заетост и достоен труд.



Петков коментира и подновеното искане на КТ „Подкрепа“ за ограничаване на сумираното изчисляване на работното време катозаконова възможност, която се прилага в производства с непрекъсваем режим и сменна организация на труда. Той припомни, че през май т.г. Министерството е заявило готовност да инициира промени в Кодекса на труда, сред които е била и тази за сумирано изчисляване на работното време. Тези промени обаче не са срещнали общо разбиране и подкрепа сред социалните партньори, каза още министър Петков и добави:

Надявам се, че в тази работна група сега, която има по-широк мандат и повече време, ще бъдат изработени взаимно приемливи предложения. Тук, както се вижда, работодателите са на друга позиция. От тази гледна точка, това, което беше направено по-рано, беше да се усъвършенства механизмът за отчитане на сумираното работно време, чрез промени в наредбата. Но въпросът се поставя по-общо, въобще за мястото на този механизъм и доколко той е съвместим с общата забрана на извънредния труд, която съществува в Кодекса. Но в каква степен сумираното изчисляване се прилага и в сектори и дейности, където обективна потребност не съществува – това са въпроси, които се дискутират в рамките на тази работна група и аз се надявам, че ще намерят консенсус.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00