Започнаха Европейските дни на наследството

Снимка: БГНЕС
В България започнаха Европейските дни на наследството. Началото на честванията бе поставено с откриването на изложбата „Творчески щрихи“, посветена на 100 години от рождението на писателя Николай Хайтов, автор на исторически романи и разкази, посветени на Родопите. Инициативата е на Съвета на Европа и Европейската комисия и във времето се утвърди като най-голямото общоевропейско събитие, в което всяка година се включват над 20 милиона европейски граждани. В рамките на проявата, през септември общинските администрации във всички области в България ще организират над 360 събития, обединени под мотото „Изкуства и развлечение“.


Още от категорията

Събирачът на ютии – художникът Димитър Добрев от Пловдив

От една идея, започнала на шега се ражда цяла колекция, толкова разнообразна, че да бъде представена в своеобразен музей на ютиите. От най-старите, работещи на въглени до електрическите, с различни размери, някои от тях – същински произведения на..

публикувано на 12.10.19 в 08:00

Рафаела Рафаелова – артистът, чието въображение няма граници

Какво е усещането да рисуваш една картина, ако си част от нея? Това е въпрос, който би си задал всеки, прочел за Рафаела Рафаелова и нейното хоби, заемащо важна част от живота ѝ. Тя е един от първите VR артисти в България и отговаря на въпроса,..

публикувано на 11.10.19 в 11:31

Даниела Костова – художничката, която опакова Рингтурм и изследва природните стихии

В началото на лятото една арт-инсталация прикова вниманието на виенчани – от върха на кулата “Рингтурм” се спусна огромна фотография на бебе космонавт, върху чийто скафандър е кацнал бял гълъб с разперени криле. С проекта си “Мечти за бъдещето”..

публикувано на 10.10.19 в 12:30