НХА представя историята на българската дипломация през призмата на изкуството

Галерията на Националната художествена академия е домакин на изложба, посветена на 140-та годишнина от създаването на българската дипломатическа служба. Произведенията са избрани от колекцията на художествения фонд на Министерството на външните работи (МВнР), който е събрал общо 3000 творби. В експозицията „Дипломация и изкуство“, която продължава до 23 септември, са включени 21 произведения на именити български художници, които проследяват развитието на българската дипломация от първото до последното десетилетие на 20 век. С представените красиви сгради на български задгранични мисии и художниците, работили в тях, е поставен акцент и върху историята на дипломатическата институция. Показани са и създадените през годините на новата българска държава ордени и отличия, с които са награждавани български и чуждестранни дипломати и държавници. Специално място е отделено и на скулптурния парк на МВнР, както и на създаването на важните символи на държавния суверенитет − българските банкноти и монети.


Галерия

Още от категорията

Събирачът на ютии – художникът Димитър Добрев от Пловдив

От една идея, започнала на шега се ражда цяла колекция, толкова разнообразна, че да бъде представена в своеобразен музей на ютиите. От най-старите, работещи на въглени до електрическите, с различни размери, някои от тях – същински произведения на..

публикувано на 12.10.19 в 08:00

Рафаела Рафаелова – артистът, чието въображение няма граници

Какво е усещането да рисуваш една картина, ако си част от нея? Това е въпрос, който би си задал всеки, прочел за Рафаела Рафаелова и нейното хоби, заемащо важна част от живота ѝ. Тя е един от първите VR артисти в България и отговаря на въпроса,..

публикувано на 11.10.19 в 11:31

Даниела Костова – художничката, която опакова Рингтурм и изследва природните стихии

В началото на лятото една арт-инсталация прикова вниманието на виенчани – от върха на кулата “Рингтурм” се спусна огромна фотография на бебе космонавт, върху чийто скафандър е кацнал бял гълъб с разперени криле. С проекта си “Мечти за бъдещето”..

публикувано на 10.10.19 в 12:30