Конкурентно заплащане и потенциал за развитие в компаниите, мотивират българите за завръщане в родината

Снимка: архив

Има тенденция към изравняване на броя на дипломираните млади българи, които остават да работят в чужбина, с числото на тези, които решават да потърсят работа в България. Това забелязват чрез работата си организаторите на изложението „Кариерен кошер“, чиято цел  бе да подпомогне завърналите се от чужбина българи в намирането на желаната работна позиция у нас. По неофициални данни близо 2 млн. българи живеят в чужбина. Много от тях искат да се завърнат, но не се чувстват сигурни, че ще имат успешна кариера в родината. Тъкмо затова организацията „Тук-там“, която подготви кариерното изложение, се стреми да свърже българите по света в една общност и да помага на тези, които желаят да живеят отново в родината. Платформата „Кариерен кошер“ възниква като естествено продължение на форума „Кариера в България. Защо не?“, която цели 12 години посредничи в контактите между завършилите и работили в чужбина българи и бизнеса в България.

Гюлсевер Сали се е завърнала съвсем наскоро в България, след успешен едногодишен стаж по специалността „Право на ЕС“ в Холандия. Тя забелязва, че стандартът на живот на нейните колеги, останали да работят в Западна Европа със същата квалификация, е доста по-висок, в сравнение с България. Въпреки това е взела решение да се завърне, защото вярва, че страната ни предлага добри перспективи за младите и образовани българи.


Тук веднага забелязах по-доброто посрещане от страна на компаниите, когато дойдох от Холандия в София. Образованието в чужбина дава нови и по-добри възможности за намиране на работа,
– категорична е Гулсевер Сали. – То има много предимства за всеки един, без значение от специалността. Смятам, че ще мога да работя това, което искам, а аз от своя страна ще допринеса с опит и познания. Една от най-големите трудности, които срещат младите хора у нас е тъкмо намирането на работа, съобразно тяхното образование. Модерните технологии се развиват твърде бързо, но засега у нас представлява трудност дори да откриеш университет, който да обучава в перспективни специалности, които ще са много търсени в бъдеще. Това е причината младите хора да обръщат поглед към другите европейски държави, а и САЩ. Но най-важното е, след дипломирането си там, да продължат да обичат родината и да запазят желанието си да се завърнат. Образованите и мотивирани млади хора са тези, които ще обогатят с опита си и познанията българския трудов пазар. Ние трябва да вярваме, че всичко зависи от нас и не трябва да очакваме друг да се погрижи за нашето бъдеще.

Пред добре образованите, мотивирани и активни хора в България вече се открива възможност да получават възнаграждения, съизмерими с тези на колегите им в по-развитите европейски икономики. Свои представителства у нас отварят големи мултинационални компании, които не идват заради евтината работна ръка, а защото разширяват дейността си и имат потенциал да предлагат перспективни и високо платени работни позиции, казва Мирослав Милков, ръководител на екип в една от най-големите технологични компании, която наема млади хора в България:


Ние самите имаме голям интерес към завръщащите се от чужбина българи, защото виждаме силата им и колко добре са подготвени, когато кандидатстват при нас за работа. Най-голям потенциал да намерят бързо работа имат кандидати, които знаят какво търсят и са готови да се учат и развиват, които са отворени за работа в екип и напредък в структурата на мултинационалната компания. Все по-често виждаме такива мотивирани и добре подготвени млади хора тук. Личи си, че те още със стъпването си в университета, без значение дали в България или в чужбина, са подбрали прецизно специалността, към която имат интерес и искат да се развиват.

Още от категорията

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна..

публикувано на 19.10.19 в 10:10

Българските ученици са сред най-силните на международни олимпиади по природни науки

София Тех парк е домакин на инициативата Science bricks − Наука с кауза. Целта е да се популяризират постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. На една сцена се представят водещи учени със своите интересни открития и хипотези,..

публикувано на 19.10.19 в 08:05

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00