Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурентно заплащане и потенциал за развитие в компаниите, мотивират българите за завръщане в родината

Снимка: архив

Има тенденция към изравняване на броя на дипломираните млади българи, които остават да работят в чужбина, с числото на тези, които решават да потърсят работа в България. Това забелязват чрез работата си организаторите на изложението „Кариерен кошер“, чиято цел  бе да подпомогне завърналите се от чужбина българи в намирането на желаната работна позиция у нас. По неофициални данни близо 2 млн. българи живеят в чужбина. Много от тях искат да се завърнат, но не се чувстват сигурни, че ще имат успешна кариера в родината. Тъкмо затова организацията „Тук-там“, която подготви кариерното изложение, се стреми да свърже българите по света в една общност и да помага на тези, които желаят да живеят отново в родината. Платформата „Кариерен кошер“ възниква като естествено продължение на форума „Кариера в България. Защо не?“, която цели 12 години посредничи в контактите между завършилите и работили в чужбина българи и бизнеса в България.

Гюлсевер Сали се е завърнала съвсем наскоро в България, след успешен едногодишен стаж по специалността „Право на ЕС“ в Холандия. Тя забелязва, че стандартът на живот на нейните колеги, останали да работят в Западна Европа със същата квалификация, е доста по-висок, в сравнение с България. Въпреки това е взела решение да се завърне, защото вярва, че страната ни предлага добри перспективи за младите и образовани българи.


Тук веднага забелязах по-доброто посрещане от страна на компаниите, когато дойдох от Холандия в София. Образованието в чужбина дава нови и по-добри възможности за намиране на работа,
– категорична е Гулсевер Сали. – То има много предимства за всеки един, без значение от специалността. Смятам, че ще мога да работя това, което искам, а аз от своя страна ще допринеса с опит и познания. Една от най-големите трудности, които срещат младите хора у нас е тъкмо намирането на работа, съобразно тяхното образование. Модерните технологии се развиват твърде бързо, но засега у нас представлява трудност дори да откриеш университет, който да обучава в перспективни специалности, които ще са много търсени в бъдеще. Това е причината младите хора да обръщат поглед към другите европейски държави, а и САЩ. Но най-важното е, след дипломирането си там, да продължат да обичат родината и да запазят желанието си да се завърнат. Образованите и мотивирани млади хора са тези, които ще обогатят с опита си и познанията българския трудов пазар. Ние трябва да вярваме, че всичко зависи от нас и не трябва да очакваме друг да се погрижи за нашето бъдеще.

Пред добре образованите, мотивирани и активни хора в България вече се открива възможност да получават възнаграждения, съизмерими с тези на колегите им в по-развитите европейски икономики. Свои представителства у нас отварят големи мултинационални компании, които не идват заради евтината работна ръка, а защото разширяват дейността си и имат потенциал да предлагат перспективни и високо платени работни позиции, казва Мирослав Милков, ръководител на екип в една от най-големите технологични компании, която наема млади хора в България:


Ние самите имаме голям интерес към завръщащите се от чужбина българи, защото виждаме силата им и колко добре са подготвени, когато кандидатстват при нас за работа. Най-голям потенциал да намерят бързо работа имат кандидати, които знаят какво търсят и са готови да се учат и развиват, които са отворени за работа в екип и напредък в структурата на мултинационалната компания. Все по-често виждаме такива мотивирани и добре подготвени млади хора тук. Личи си, че те още със стъпването си в университета, без значение дали в България или в чужбина, са подбрали прецизно специалността, към която имат интерес и искат да се развиват.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40