Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред лидерите в ЕС по мерки срещу африканска чума по свинете

Витянис Андрюкайтис
Снимка: БТА

Европейската комисия ще започне да възстановява разходите, направени от държавата за овладяване на заразата от африканска чума по свинете /АЧС/, увери в София комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Той заяви, че в България още от самото начало стриктно се прилагат препоръчаните мерки от европейските служби и се следи разпространението на болестта. „Трудностите идват, тъй като все още има хора, които не искат да сътрудничат. Но единствено строгите мерки ще помогнат срещу чумата както стана в Чехия, където се справиха напълно с болестта“ подчерта еврокомисарят. Той участва в международна експертна среща в София по въпросите на чумата по свинете. На срещата експерти от 34 държави дискутираха бъдещи решения, които ще залегнат в Глобална стратегия за борба с чумата в световен мащаб. До момента 10 страни са засегнати от заразата, а в 5 от тях, сред които и България, ситуацията е изключително тревожна.

Африканската чума е най-сериозният проблем, с който съм се сблъсквал през годините. Това е глобално предизвикателство, а проблемът е, че учените  не са открили още ваксина срещу вируса, който се разпространява много бързо“ – каза еврокомисар Андрюкайтис по време на форума в София. И добави:

„Всичките 28 страни-членки обсъждаме този проблем на равнище министри на земеделието. Европейското сътрудничество се развива, а министър Десислава Танева пое лидерска позиция в тази инициатива. Оценявам високо ролята ви за справяне с проблема и мерките, които предприемате. България следва стриктно съветите на ЕК, всички те се базират на научна основа. България прилага много точно всички разписани мерки, но не само тя, а всички държави трябва да поемат своята отговорност в борбата с разпространението на африканската чума. Цел на тази среща сега е да засилим институционалното сътрудничество и да определим приоритетните дейности. Ще продължим да следим ситуацията с разпространението на заразата и да сме подготвени за адекватна реакция“.

Според еврокомисаря, за да се пребори заболяването са нужни поне още 3-4 години. Той припомни, че липсата на адекватни мерки за борба с АЧС вече е  довело до големи икономически загуби за някои държави.

От 16 август насам, в България няма ново огнище от тип „домашна свиня“. Случаите на заболели животни вече са само при дивите прасета, като и за тях, както за домашните, се прилагат обичайните мерки, записани в Стратегията на ЕС за борба с това заболяване от 2015г., изтъкна министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, очертавайки актуалната ситуация в страната.

„От всички регистрирани досега 33 огнища на чума във ферми за домашна свиня, 7 са в индустриализирани стопанства, 2 във фамилни ферми и останалите в лични стопанства. Засегнатите свине са общо 131 хил., което представлява около 20% от поголовието на домашни свине в България. Очакваните разходи по унищожаване на регистрираните огнища и обезщетения за засегнатите животни възлизат на 23 млн. евро, сметнати към 14 август т.г. Водихме разговор с комисар  Андрюкайтис и ако този план се одобри, обикновено се имбурсира 75%. В момента има осигурен достатъчен ресурс от правителството за покриване на всички дължими суми за унищожаването на всички регистрирани огнища на заразата“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00