Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстовден – празник на християнската вярата в победата на живота над смъртта

Снимка: БГНЕС-архив

На 14 септември Православната църква почита църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен, или както го нарича народът Кръстовден. По древен християнски обичай на този ден се прави водосвет в храма и свещениците минават по домовете на миряните, за да поръсят със светена вода за здраве.

Според църковното предание Света Елена − майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към Светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях бил възкресен наскоро починал човек. Частица от този Животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на гроба Господен построили храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 година.  У нас, в навечерието наКръстовден, хиляди поклонници се събират в местността Кръстова гора в Родопите, където според поверието е заровена частица от Животворящия кръст. Преданието гласи, че в нощта срещу Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание, отправено чрез молитва. В представата на народа ни този празник е свързан с края на лятото и началото на есенния селскостопански сезон, а денят и нощта се кръстосват (изравняват).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58