Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международни компании заявяват интерес да оборудват София с още електрически тротинетки

Снимка: БГНЕС

Месец след пускането на първите е-тротинетки под наем в София и забележимия интерес към тях от столичани, у нас идва и втората най-голяма фирма в света, предлагаща услугата. В централната част на града вече могат да се видят десетки скутери за споделено ползване, като общината определи за тях специални паркинги. Въпреки рестриктивните мерки на Пътна полиция спрямо електрическите тротинетки, които нямат право да се движат по пътната мрежа, тъй като не са регистрирани надлежно като моторни превозни средства, още няколко чуждестранни компании са заявили интерес да предлагат услугата в София. Идеята, около която се обединяват операторите на споделените тротинетки, е те да се превърнат спомагателен елемент на градския транспорт и да мотивират хората да оставят автомобилите си. В транспортните модели това се казва "първа и последна миля" - от вкъщи или от работното място, до градския транспорт и обратно. Предстои изграждане на паркоместа за е-тротинетките в крайните квартали на София, където има повече свободно пространство и се очаква те да се превърнат в удобно средство за придвижване до дома на столичани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00