Международни компании заявяват интерес да оборудват София с още електрически тротинетки

Снимка: БГНЕС

Месец след пускането на първите е-тротинетки под наем в София и забележимия интерес към тях от столичани, у нас идва и втората най-голяма фирма в света, предлагаща услугата. В централната част на града вече могат да се видят десетки скутери за споделено ползване, като общината определи за тях специални паркинги. Въпреки рестриктивните мерки на Пътна полиция спрямо електрическите тротинетки, които нямат право да се движат по пътната мрежа, тъй като не са регистрирани надлежно като моторни превозни средства, още няколко чуждестранни компании са заявили интерес да предлагат услугата в София. Идеята, около която се обединяват операторите на споделените тротинетки, е те да се превърнат спомагателен елемент на градския транспорт и да мотивират хората да оставят автомобилите си. В транспортните модели това се казва "първа и последна миля" - от вкъщи или от работното място, до градския транспорт и обратно. Предстои изграждане на паркоместа за е-тротинетките в крайните квартали на София, където има повече свободно пространство и се очаква те да се превърнат в удобно средство за придвижване до дома на столичани.


Още от категорията

Инсинераторът в центъра на София повдига въпроси без ясен отговор

Изгарянето на отпадъци в София се обмисля от Столична община и „Топлофикация София“ още от 2008 г. Оттогава досега обаче, общината не отчита положителните развития в законодателството за управление на отпадъци в Европейския съюз, нито най-добрите..

публикувано на 14.10.19 в 11:45

Наградите „Джон Атанасов” 2019 – отворен код за напредък в науката

През октомври е рождената дата на Джон Атанасов – българинът, работил в областта на математиката, физиката и инженерните науки в САЩ, когото наричаме „баща на електронния компютър“. На негово име у нас е учредено престижно държавно отличие, което..

публикувано на 09.10.19 в 13:04

Нужна е реформа в здравеопазването, за да спрат протестите на здравните специалисти

На Световния ден за достоен труд – 7 октомври, синдикатите на здравните работници в КНСБ, съвместно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/ излязоха на национален протест пред министерския съвет в София. Те настояваха..

публикувано на 08.10.19 в 12:07