Лактобацилус булгарикус царства в Родопите

Снимка: momchilovtsifest.bg

По света има много млечнокисели продукти, но най-силна е тяхната традиция в България. Неслучайно основната бактерия за ферментацията на тези продукти се казва Лактобацилус булгарикус. А сред най-добрите кисели млека са родопските, включително произвежданите в Момчиловци. Там започва поредният /от 2015 насам/ „Фестивал на киселото мляко – култура и традиции. Сред неговите инициатори е и една китайска компания /BrightDairy/. От 2008 година нейни специалисти изследват влиянието на киселото мляко и екологичната среда на Родопите върху здравето и дълголетието. Програмата на тазгодишния фестивал е много богата. Тя включва изложения, дегустации и конкурсно представяне на продукти – не само кисело мляко, но и различни видове сирене и кашкавал, произвеждани по автентичните български технологии. И още: изложби, семинари, Национален конкурс „Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“... Също, разбира се, богата фолклорна програма, изненади и забавления.


Още от категорията

Инсинераторът в центъра на София повдига въпроси без ясен отговор

Изгарянето на отпадъци в София се обмисля от Столична община и „Топлофикация София“ още от 2008 г. Оттогава досега обаче, общината не отчита положителните развития в законодателството за управление на отпадъци в Европейския съюз, нито най-добрите..

публикувано на 14.10.19 в 11:45

Наградите „Джон Атанасов” 2019 – отворен код за напредък в науката

През октомври е рождената дата на Джон Атанасов – българинът, работил в областта на математиката, физиката и инженерните науки в САЩ, когото наричаме „баща на електронния компютър“. На негово име у нас е учредено престижно държавно отличие, което..

публикувано на 09.10.19 в 13:04

Нужна е реформа в здравеопазването, за да спрат протестите на здравните специалисти

На Световния ден за достоен труд – 7 октомври, синдикатите на здравните работници в КНСБ, съвместно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/ излязоха на национален протест пред министерския съвет в София. Те настояваха..

публикувано на 08.10.19 в 12:07