Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов завод за 7 милиона лева отвори врати в Петрич

Снимка: БГНЕС

Шведско-швейцарски концерн за производство на продукти за електроснабдяване и индустриална автоматизация продължава развитието на своя бизнес в България, разкривайки нов завод в Петрич. Той е втори за компанията в града и се очаква да осигури нови 420 работни места до края на 2020 година. Така общият брой на служителите в Петрич ще бъде 720. Свои бази компанията има още в градовете Раковски, Севлиево и Варна, както и развоен център в София. Официални гости на откриването бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и кметът на Петрич Димитър Бръчков.

Това е една сравнително голяма инвестиция за компанията на стойност около 7 милиона лева, при това на зелено. Дейностите, които ще се извършват в завода са свързани със заваряване, предварителен монтаж и тестове, изтъкна един от изпълнителните директори на компанията – Оливър Илтисбергер, и допълни: Причината за разширяването ни е, че разполагаме с един прекрасен, висококвалифициран екип. Това ни позволява да организираме своевременната доставка на продукти до всички краища на Европа и да поддържаме изключително високото им качество, което клиентите ни очакват от нас. Много окуражаващо е да видим, че компанията продължава да инвестира във капацитета си за доставка на безопасни и устойчиви продукти в България и на други пазари.

Снимка: Йоан Колев
Намирането на квалифицирани работници за производствата в заводите на компанията у нас не е лесна задача, смята Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор за България.

В някои региони е по-трудно да наемем хора. Такива са например София и Пловдив, където има доста фирми и инвеститори, в сравнение със Севлиево и Петрич. Привличаме хората с много добра социална програма и възможности за развитие. С Германо-българската търговска камара работим заедно и по програма за дуално обучение. Освен това организираме тренинги за нашите служители и възможност различните екипи да посещават обучения в Германия, Швейцария и Италия.

Снимка: new.abb.comВ специално интервю за Радио България, господин Хук определи бизнес климата у нас като стабилен и изтъкна част от предимствата, от които могат да се възползват потенциални чуждестранни инвеститори в  България:

Първите ни инвестиции направихме през 1994-96 г, но през последните 10 години построихме и 3 изцяло нови фабрики. Това, което ни помага, разбира се, са стабилността на валутата и факта, че можем да наемем висококвалифицирани кадри. Освен това данъците също са сред най-ниските в рамките на ЕС. От наша гледна точка най-важни обаче са хората, защото нивата на данъците не са достатъчен стимул за инвестиция. За нас България е много важна, защото оттук изнасяме продукция за цяла Европа и сме изградили една много добра репутация заради качествата и способностите на нашите работници.

Марсел ван дер Хук пристига в България за първи път през 2005-та, когато живее у нас за период от шест години. От 2018-та година отново идва да работи тук и смята, че промените настъпили в България са в позитивна посока, а страната е много по-интернационална. Впечатлен е от движението по пътищатав нашата страна, а „шофьорите тук спират много по-често на пешеходни пътеки, отколкото дори в Германия“ – споделя с усмивка г-н Хук. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16