Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мими Кодели: „България е пример за Албания в оползотворяване на европейските средства“

Снимка: parliament.bg

По покана на председателя на Комисията по външна политика на Народното Събрание Джема Грозданова, на посещение в България бе албанска парламентарна делегация начело с председателя на Комисията по външна политика Мими Кодели. В интервю за Радио България Мими Кодели подчерта, че предмет на разговорите й в София са били реформите, които се извършват в Албания с оглед стартиране на преговорния процес с Албания и Северна Македония. В средата на октомври се очаква оценка на ЕС за напредъка на Албания.

Обсъдихме и регионалната политика като акцентът беше поставен на Западните Балкани, влиянието и интереса на големите държави в този район, политиката на мир и сътрудничество в региона, събитията в Европа и геополитиката. Дискутирахме разширяването и задълбочаването на двустранните контакти на парламентарно и правителствено ниво.

С Комисията по европейските въпроси и контрола на европейските фондове албанската делегация обсъди възможности за споделяне на българския опит в усвояване на европейските средства. Според г-жа Кодели България е пример за Албания в оползотворяване на европейските средства, които биха помогнали значително на страната й за подобряване на инфраструктурата.

Мими Кодели разговаря и с министъра на външните работи на България Екатерина Захариева, която потвърди подкрепата на София за започване на преговорите на ЕС с Албания и Северна Македония през октомври.

Що се отнася до българо-албанските отношения базирани на вековното приятелство между двата народа, Мими Кодели е на мнение, че те трябва да бъдат разширени. Има много области, в които може да си сътрудничим, но основната е тази, която да позволи на Албания да споделя европейските ценности, подчерта депутат Кодели.

По време на срещите в София албанската делегация благодари за инвестицията на българското правителство за изграждане на път в област Корча, Югоизточна Албания – район, населен предимно с етнически българи. От своя страна българските представители са изразили задоволство от Закона за защита на националните малцинствата, включително и българското, приет 2017 от албанския парламент.

В София Мими Кодели разговаря също с председателя на парламентарната комисията по отбрана генерал Константин Попов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Като бивш министър на отбраната на Албания, тя смята, че въпросите на сигурността и отбраната са от особена важност, защото са основният стълб, на който се гради просперитета на една страна. Сътрудничеството ни като съюзници в НАТО би могло да бъде на по-високо ниво и има какво да се желае, подчерта депутатът.

В заключение Мими Кодели каза, че всички срещи са били от особена важност, но със сигурност най-важната тема за Албания е започването на преговори с ЕС, за което делегацията е получила българската подкрепа от най-високо ниво.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29