Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на независимостта българските герои от Възраждането „оживяват“ в Бремен

На 22 септември 1908 г. в Търново княз Фердинанд обявява независимостта на България от Османската империя – 30 години след Руско-турска освободителна война от 1877-78 година. Пътят до това знаково за българската история събитие е извървян с цената на живота, здравето и идеите на изявени българи, радетели за свободата.

Наскоро университетският преподавател и основател на проекта „Незабравимата България” – режисьорът д-р Искрен Красимиров, създаде филмово-театрален спектакъл, разказващ за героите от българското Възраждане – Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Левски, Райна Княгиня, Георги Бенковски, Захарий Стоянов, Иван Вазов, Христо Ботев и за Освобождението на България: 


Най-новият ми проект е уникален спектакъл, на първо място, защото само един актьор в мое лице го изнася. Той обаче не е моноспектакъл, тъй като има откъси от филми в него. Въпреки че привидно съм сам, аз всъщност водя със себе си цялата небесна чета на българските национални герои. В Дюселдорф, където беше премиерата на спектакъла, навръх деня на Съединението на България на 6 септември, беше много вълнуващо, както и на следващия ден в Кьолн. Там беше второто представление от първото турне в Германия. Над 150 души се бяхме събрали в една тясна зала, имаше десетки деца. Моите филми, уроци и спектакли – всичките ми усилия, са насочени именно към най-малките.

На днешната светла дата спектакълът ще гостува при българите в германския град Бремен. След това образователното шоу ще има представления и у нас – в училища, читалища и детски градини, допълва д-р Искрен Красимиров:


Не трябва само на подобни дни да сме горди, че сме българи. Аз съм горд с този факт всеки ден. Стремя се да казвам това и на децата, защото патриотизмът и родолюбието не са само на официалните празници – на 3 март на Шипка, на 2 юни на Околчица или пък на датата, когато отбелязваме обесването на Васил Левски. Те са всеки ден. Да четеш заветите на героите Левски и Ботев, да се опитваш да ги спазваш в ежедневието си – това е главната цел на мен и на моя екип от „Незабравимата България”. В Бремен, пред децата от българското училище, техните родители и цялата българска общност в този немски град, спектакълът ще бъде показан за трети път. След това започвам станалите традиционни през последните години за мен обиколки в училищата в България, а по-късно – отново в чужбина.

Д-р Красимиров вече от години изнася лекции по история в български училища. Наблюденията му в резултат от срещите с подрастващите:

Забелязвам положителна промяна у най-малките – началния курс, между I и IV клас. При тях съм и най-често гост – споделя наблюденията си д-р Искрен Красимиров. – Там децата много се вълнуват и радват, а също така знаят доста за историята, песни и стихчета. С порастването става по-трудно, но това е нормално. Ценностите сега са други, на мода са други неща. Аз се боря да върна интереса към изконните български ценности като любов към семейството, ближния, родината, историята, героите. Това са трудните неща днес, в този забързан век, но мисля, че се получава. Най-радващото е например, че в интернет страницата на „Незабравимата България” 80 процента от 40 000-те ни последователи са деца под 18 години. Това е и най-обективната оценка за моя неуморен труд.


Какво вдъхновява д-р Искрен Красимиров да продължава просветителската си работа?

Най-вече децата – от българските училища в страната и в чужбина, както и сънародниците ни зад граница – директори на училища, учители и родители. Тези хора, вместо да почиват събота или неделя, посвещават свободните си дни на българското училище. В Кьолн например всички родители бяха през цялото време на представлението на място, помагайки кой с каквото може. Това са съвременните апостоли, будители и просветители. Не само те в чужбина, но и нашите учители в България, които заслужават наистина голям поклон, особено в селата, където съм чест гост. Населението там е вече над 80 процента от ромски произход, а в такава среда макар и трудно трябва да се работи, дори два пъти по-усилено. Това е и мечтата на апостола Васил Левски – всички раси и етноси да живеем в мир и разбирателство в България.

Снимки: БНУ "Аз Буки Веди" - Кьолн



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15