Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Село назаем“ връща младостта в Долни Вадин

Вече четири години жителите на Долни Вадин дават назаем селото си срещу споделени думи, преживявания, живот. Вгледани в самотата си и в нерадостните си дни, те очакват с трепет времето, когато доброволците отново ще „нахлуят“ в домовете им, за да ги заредят със свежест и нови впечатления от града.

Долни Вадин е тихо и спокойно място в Северозапада, на крачка от Дунава. До него води път, макар и не идеален, има интернет, три магазина и личен лекар, който се отбива веднъж седмично. Само дето децата и внуците ги няма, а областният център Враца е на цели 120 км. Един ден обаче на Анелия Радулова й хрумва идеята да „достави“ на възрастните хора това, което най-много им липсва – младите хора и духа на многолюдния град. И решава да даде назаем селото си.


„Село назаем“ е инициатива, обърната към хората, които живеят в града и си нямат собствено село – разказва Анелия Радулова, секретар на местното читалище „Съзнание 1927“. – В последните години забелязваме, че има връщане към селото – младите много искат да дойдат тук поне за малко. Затова решихме да дадем Долни Вадин назаем за по десетина дни през лятото на градски доброволци, които да живеят с нас и да помагат на по-възрастните хора. Нашето село наброява около 140 души и 80 на сто от тях са възрастни, живеещи самотно. Знаем, че много български села се обезлюдяват, защото хората търсят препитание в големите градове и по-често вече в чужбина, казваАнелия Радулова и добавя, че такъв е случаят и с децата от Долни Вадин. И нейните съселяни жадуват за нови млади лица, които да им вдъхнат повече кураж, да поговорят с тях, за да ги разтушат, да чуят историята на всеки един.

Първата година дошли единайсет доброволци, за да походят в обувките на хората от село. През втората се отзовали седемнайсет души, които се включили в строенето на сцена в центъра на Долни Вадин. Следващата година пристигнали експерти – земеделец, лекар, историк, дори депутат. Те разказали за биоземеделието, препаратите за градината и много други интересни и полезни неща. А това лято гостите помагали на бабите и дядовците от махалата, в която били настанени.

Местното читалище също се опитва с различни инициативи да поддържа духа на хората от селото.

Ние много сме обърнати към хората – да бъдат информирани, да вършат различни неща, да ги държим будни – казва Анелия Радулова. – И да не се отказват от живота, нищо че не могат, че са болни, че са в напреднала възраст. Наскоро построихме площадка със спортни уреди за възрастни хора, където спортуваме на открито. Постоянно правим и беседи, например за здравословното хранене, за вредата от някои лекарства, как да подобрим физическото си състояние. Вече десет години почистваме крайбрежието на Дунава в границите на селото с помощта и на доброволци. При нас дойдоха и художници - стрийт артисти, които изрисуваха една от изворните ни чешми, сцената и спирката, и стана много хубаво. Изобщо фокусът ни е към местната общност – продължаваме да развиваме нашия фолклор и да предаваме традициите на децата, прекарващи лятото на село. За да почувстват какво е усещането да играят хоро, да облекат носия на сто години.

Веднъж стъпили в Долни Вадин, доброволците се връщат и някои от тях дори планират да си купят обща къща в селото. Сега всички се стягат да се веселят на местния събор (на 21 септември). Възрастните пък грейват, щом ги видят и все разказват спомени – например как гостите прекопали тяхната градинка. Накрая ги изпращат с тъжни очи.


Много обич, много топлина и много взаимопомощ си дават – казва още Анелия Радулова. – И едните, и другите остават с усещането, че когато даваш си по-добре, отколкото когато стоиш затворен у дома. Няма граница между поколенията – до този извод стигнахме, нищо че ги делят може би петдесет години. Много лесно комуникират възрастни с по-млади хора и взаимно се обогатяват. Едните откъм традиции, а другите откъм новостите в града.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43