Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Thomas Cook” фалира, българският туризъм губи близо 50 млн. евро

Снимка: EPA/BGNES

Британската туристически компании  /с китайско участие/ „Томас  Кук“, която е най-старата и една от най-големите в света,  фалира и създаде проблеми на 600 000 туристи по всички краища на планетата. Но не само туристите са засегнати, а и хотелиерите, които приемаха доскоро с удоволствие изпратените им от туроператора гости. Това важи с пълна сила и за България, където 350-450 хиляди летовници годишно идваха на ваканция с британската агенция и германския ѝ филиал. Нейната авиационна компания държи над 50% от чартърните полети към летищата във Варна и Бургас. Проблемът при създалата се ситуация е, че вероятността българските хотели да си получат парите за нощувките на гостите е доста малка. Това ще е „цунами“ за българския туризъм, по думите на директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред Българското национално радио. Той смята, че загубите ще възлязат на около 50 млн. евро. Председателят на организацията на собствениците на хотели Пламен Копчев допусна, че са вероятни фалити на хотели и у нас, "защото това са огромни суми, които не се знае кога ще бъдат платени“. В момента в България има 5 940 туристи, които са пристигнали чрез фалиралата компания, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Те постепенно се репатрират с различни авиокомпании.

Не му върви на този летен туристически сезон в България. През лятото бе регистриран спад на броя на чуждестранните туристи между 3 и 6%, компенсиран в известна степен от ръст от 15% на българските туристи, сочат данните на министерството на туризма. Сега обаче изглежда секторът ще трябва да преглътне горчивата хапка на неплатените фактури и да се справи със сериозни финансови проблеми. "Томас Кук" няма свой български филиал и е ползвал услугите на българската туристическа агенция „Астрал Холидейз“. С някои от хотелите компанията е контактувала директно, което още повече ще затрудни и усложни изплащането на дължимите суми. Практиката на "Томас Кук" е да се разплаща 60 дни, след като туристът е напуснал хотела, а понеже компанията приключва финансовата си година през септември, обикновено разплащанията се правят на 1 октомври, разказва хотелиерът Ростислава Димитрова пред сайта „Дневник“. Нейният хотел работи от създаването си с "Некерман", а след това с "Томас Кук", който я придобива. В момента фалиралият британски туроператор дължи 1.5 млн. евро, като в хотела все още има 209 туристи на британския туроператор. Ростислава Димитрова е получила уверение от "Томас Кук", че ще получи дължимите ѝ плащания през октомври. Полина Карастоянова,  изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, призова всички засегнати туроператори да потърсят съдействие от Националния борд по туризъм, защото има готовност да помогне за уреждане на взиманията, които туроператорите ще търсят.

Освен преките щети за българския туризъм, с голяма доза вероятност може да се каже, че няма да бъдат реализирани бъдещи пътувания на турпоратора до края на сезона. "Томас Кук" е имал планирани полети до 8 октомври. Очевидно е, че и договорите за 2020 г. също няма да могат да бъдат изпълнени.

Министърът на туризма Николина Ангелкова бе сред първите, които реагираха на вестта за фалита на британската туристическа агенция. Още в понеделник тя заяви, че държавата застава зад българския туристически бизнес и ще направи каквото е по силите й да защити неговите финансови интереси. А във  вторник се проведе спешна среща с участието на всички хотелиери и туроператори, които работят с "Томас Кук", с британското посолство и с Комисията за защита на потребителите, както и с всички заинтересовани страни. Загубата за нашия бизнес е в милиони лева, призна министър Ангелкова и изрази притеснение, че този фалит може да има негативен ефект и върху сезон 2020.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50