Океанографска експедиция в Черно море изследва влиянието на човека върху морската екосистема

Снимка: eeas.europa.eu

Румънският научно-изследователски кораб „Маре Нигрум“ провежда океанографска експедиция в българските териториални води на Черно море.

Инициативата е част от международен проект, чиято цел е оценка на уязвимостта на черноморската екосистема от човешките действия и разработване на методики, които позволяват събирането на нови данни за околната среда в морето.

Друга задача на проекта е да подобри координацията при опазването на околната среда и почистване на отпадъци от Черно море. Участници в него са представители на България, Румъния, Украйна и Турция, а периодът на проучванията е от 27 септември до 6 октомври.

Още от категорията

Инсинераторът в центъра на София повдига въпроси без ясен отговор

Изгарянето на отпадъци в София се обмисля от Столична община и „Топлофикация София“ още от 2008 г. Оттогава досега обаче, общината не отчита положителните развития в законодателството за управление на отпадъци в Европейския съюз, нито най-добрите..

публикувано на 14.10.19 в 11:45

Наградите „Джон Атанасов” 2019 – отворен код за напредък в науката

През октомври е рождената дата на Джон Атанасов – българинът, работил в областта на математиката, физиката и инженерните науки в САЩ, когото наричаме „баща на електронния компютър“. На негово име у нас е учредено престижно държавно отличие, което..

публикувано на 09.10.19 в 13:04

Нужна е реформа в здравеопазването, за да спрат протестите на здравните специалисти

На Световния ден за достоен труд – 7 октомври, синдикатите на здравните работници в КНСБ, съвместно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/ излязоха на национален протест пред министерския съвет в София. Те настояваха..

публикувано на 08.10.19 в 12:07