Йосиф Радионов: „Големинов докосна хората и времето“

В Кюстендил бяха връчени наградите „Акад. Марин Големинов“

На церемонията концерт изнесе камерният оркестър „Орфей“, диригент Райчо Христов, солист Димитър Иванов.

Големият български композитор Марин Големинов е роден преди 111 години на 28 септември. Това е и датата, на която четири поредни години в родния му град Кюстендил връчват награда на негово име, а също и отличието „Златен квартет“. Организатори на празника, който винаги е съпроводен с интересна концертна програма, са общината в града,  Музикалното сдружение „Акад. Марин Големинов“ и наследниците на бележития български творец в лицето на Лилия Големинова – колега от БНР – Радио София. Кметът на града г-н Петър Паунов сподели, че с радост връчва голямата награда, която се осигурява от общината, на прочутото цигулково дуо Ангел Станков – Йосиф Радионов. Те получиха и статуетката „Докосване“.


Проф. Йосиф Радионов със статуетката „Докосване“​.Вълнуващо е, тази награда показва, че сме докоснали публиката, както някога Големинов докосна хората и времето – каза проф. Радионов, който присъства на церемонията. Забележителен факт от нашата биография е, че композиторът (тогава 89-годишен) ни посвети свое произведение. По внушение на Ангел Станков той създаде Соната за цигулка и виола – последната композиция, написана в България. Знаем, че след това той замина за Португалия, където, след няколко години, си отиде. Неведнъж сме изпълнявали тази творба. Големинов беше изключително сърдечен и висококултурен човек. Беше добър приятел на баща ми, с когото заедно са следвали във Франция. Преди първото изпълнение идваше у нас да слуша репетициите ни. Помня го – седнал с чашка коняк и пурета. Казваше: „Ха да видим сега, това последното бебе доносено ли е.“ Спомням си и неговата 90-годишнина, отбелязана именно в галерията „Владимир Димитров – Майстора“, в която беше концертът тази вечер. Тогава свирих неговата солова сюита. Много, много спомени за един изключителен човек…

Наградата „Златен квартет“, осигурена от спонсор, тази година получи квартет „Големинов“.


Проф. Огнян Константинов от квартет „Големинов“.Почит, но и огромен респект към личността и творчеството на Големинов ни води в нашата дейност – сподели проф. Огнян Константинов, виолист във формацията. Познавах композитора от последните му години когато идваше на репетициите ни с Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Изпълнявахме неговия „Концерт за струнен квартет и струнен оркестър“ – едно от най-интересните произведения не само в българската, но и в световната литература. Независимо, че първият български струнен квартет е създаден от Любомир Пипков, според мен и много мои колеги, жанрът е формиран от Големинов. Той е много различен в отделните си творчески периоди. Първият и осмият му (последен) квартет, звучат със сто години разлика по отношение на изразни средства и „стилово присъствие“. Изпълняваме най-често квартети № 3 „Старобългарски, № 4 „Микроквартет“. Изпълняваме също квартет № 8 и Концерта за струнен квартет и струнен оркестър. Мога да кажа без никакви преувеличения, че музиката на Големинов често звучи на концерти в чужбина. Тя е част от всяко концертно турне на КАСС по целия свят.

За пръв път тази година беше връчена награда за принос в популяризиране делото на композитора. 


Димитър Божилов получи наградата „Нестинарка“.
Приемам този почетен знак за усилията ми да съхраним паметта за големия композитор с принос в европейската културна съкровищница. Възпитан съм да работя за младите хора, за моя народ, без да очаквам признание. Искам да пожелая на всички нови срещи с изкуството на Марин Големинов – думи на Димитър Божилов, основател на сдружението „Акад. Марин Големинов“, един от инициаторите на наградите. Статуетката „Нестинарка“ (по името на известната танцова драма на Големинов), която г-н Божилов получи, както и „Докосване“ са създадени от Милко Добрев. И двете произведения на изкуството са личен дар от наследниците на Марин Големинов.

Снимки: Албена Безовска и организатори