Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленчукопроизводителите се нуждаят от пазар, подпомагане и защита от нелоялна конкуренция

Ако искате български плодове и зеленчуци - купувайте българското, призовава МЗХГ

Снимка: БГНЕС

Българските овощари и градинари са в тежка пазарна ситуация. Според сдруженията на фермерите в бранша до 80% от продаваните в страната плодове и зеленчуци са внос от ЕС и съседни държави. Пред Радио България ресорният зам.-министър от Министерството на земеделието и храните /МЗГХ/ Чавдар Маринов обобщи проблемите в три точки. Българските производители се нуждаят първо- от пазар, второ- от адекватно подпомагане и трето- от защита срещу нелоялна конкуренция.

Много е важна и ролята на търговските вериги. Вече организирахме 2 срещи с всички големи търговски вериги у нас с апел да подкрепят българските производители.  Умолявам всички потребители на плодове и зеленчуци да купуват и да търсят родно производство, както в редица страни членки на ЕС се практикува. Нашите сортове са изключително характерни с традиционни вкусове и би следвало да се предпочитат, защото са много по-качествени. Това е период, в който ние сами трябва да защитим нашето производство.

На въпроса дали субсидиите, получавани от българските производители са достатъчни, за да бъдат конкурентни на вносните земеделски продукти, отговорът бе лаконичен – „средствата никога не са достатъчни“.


Има неравноправие по отношение получаването на субсидии в старите страни членки и новите, казва зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов. България и новите страни членки настояват за поетапно изравняване на тези субсидии.  Но не всичко опира до субсидиите. Браншовите организации настояват за обратно начисляване на ДДС при плодовете и зеленчуците. Инициативата се подкрепя от МЗХГ и Министерството на финансите. Подобен механизъм от години е въведен при зърнените култури. Националната агенция по приходите го определя като позитивен, защото е повишил събраните данъци, а производителите излизат на светло и не крият обороти. Видимо има търговци, които нерегламентирано внасят плодове и зеленчуци. Давам пример с килограм домати по 6-7 евроцента, картофи 5 евроцента. В момента сме подели инициатива за създаване на база данни за регистрация на търговците.  Всичко това трябва да е в строг мониторинг и контрол, за да знаем какво консумираме и от кои страни идва. Платени ли са данъчни налози, съответно ДДС.

Кога ще могат да бъдат предоговорени европейските субсидии, които са определени още преди присъединяването на България към ЕС?

В момента тече дебат за следващия програмен период, уточнява Чавдар Маринов. Сега е моментът и призовавам всички земеделци и браншови организации да участват активно в подготовката на тези документи, по които ще бъдат определени направленията за подпомагане. Тук е мястото всеки бранш да заяви своята позиция аргументирано с числа, за да се разработят програмните документи за следващия 5 годишен период.  Искам да ви уверя, че България твърдо поддържа запазването, дори увеличаването на част от подпомагането. Общата стойност за плодовете и зеленчуците е около 40 млн. евро за обвързаното подпомагане. Никоя друга страна членка по тази схема не предоставя толкова високо подпомагане.  Но се връщам на вашия въпрос – дали са достатъчни тези субсидии, и отново повтарям- те никога няма да са достатъчни, докато няма общо изравняване на нивата. Европейският пазар не е толкова голям. Нашите производители трябва да се конкурират с производителите от ЕС, чието производство е по-конкурентноспособно не само заради по-високите субсидии, но и заради натрупаните производствени мощности. Тяхната себестойност е по-ниска от българската. Затова призовавам земеделските производители да направят всичко възможно да участват по мерките в програмите за развитие на селските райони, за да закупят техника, да въведат иновации и да станат конкурентноспособни на своите колеги от ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25