Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите „Джон Атанасов” 2019 – отворен код за напредък в науката

През октомври е рождената дата на Джон Атанасов – българинът, работил в областта на математиката, физиката и инженерните науки в САЩ, когото наричаме „баща на електронния компютър“. На негово име у нас е учредено престижно държавно отличие, което всяка година президентът връчва на млади учени, със значими постижения в сферата на компютърните науки. Церемонията по връчване на тазгодишните награди на името на Джон Атанасов напомни за 80-та годишнина от изобретяването на компютърнатацифрова машина ABC. По идея на българския учен Атанасов в нея има отделна памет, която периодично се опреснява, а големият негов пробив в науката се корени в идеята да използва електричество и електроника при машинното пресмятане.

Отличието „Джон Атанасов“ тази година е за двама млади учени, заредени с идеи за нови оригинални разработки и жажда за откривателство.

Носител на Голямата награда е д-р Свилен Кънев – старши софтуерен инженер в Google, с магистърска и докторска степен по компютърни науки от Харвард



Основният му научен интерес е в областта на компютърните архитектури – на границата между хардуер и софтуер. Той е само на 31 години, но вече има десетки публикации, които са цитирани над 500 пъти във всички авторитетни специализирани списания и конференции.

Мечтата ми основно е да правя интересни за мен неща в науката – казва Свилен Кънев. –Това съм наследил от моя първи ментор, при когото учих и се запалих по науката. Започнах кариерата си като физик, а най-голяма заслуга за израстването ми има учителят Теодосий Теодосиев. Той имаше практика да води при нас – по-малките, свои предишни ученици, които са постигнали успехи. Тогава ни казваше, че преди това и те са били като нас и ни уверяваше, че и ние ще бъдем като тях. Моята работа сега е свързана директно с ефективността на системите, винаги е възможно да бъдем по-ефективни, да направим нещата по-бързи и да консумират по-малко енергия, с една дума- да са по-добри.

С грамота на името на Джон Атанасов, е удостоен д-р инж. Светлин Пенков, докторант в Единбургския университет.



Научните му интереси са фокусирани върху пресечните точки между роботика и изкуствен интелект. От скоро се е завърнал в България, за да продължи да работи върху идея в областта на пътната безопасност. Чрез създаден от него софтуер се анализира прецизно обстановката в даден пътен участък, заедно с всички субекти в движението, както и възможните маневри, които те биха предприели на пътя. Разработката на Светлин Пенков ще послужи при създаването на първите безопасни автономни автомобили, каквито учените очакват да се движат по магистралите в недалечно бъдеще.

Президентът Румен Радев приветства учените, допринесли за утвърждаването на престижа на България сред водещите страни в IT сектора. Той подчерта, че наред със забележителните научни прозрения, в представените разработки ясно личи стремежът на младите учени, работата им да бъде в служба на хората и на обществото:

Прави впечатление, че в тези разработки се акцентира върху стимулирането на предприемаческата активност и то с отворен код, даващ възможност за разширяване на бъдещите бизнес начинания – подчерта държавният глава. – Не може да не ме радва фактът, че участват все повече млади хора и то с блестящи постижения. Най-радостното е, че много от тези приложни разработки са подплатени с патенти, което показва сериозното отношение на младите хора към конкурса и най-вече това, че където и да учат, в каквито и научни звена у нас и по света да работят, те го правят с мисъл за България и съхраняват връзката си с България, а нашата научна общност укрепва чрез техните постижения. Нашите ученици от отборите по информатика и технологии затвърдиха призовото място на България в областта. Вече има утвърдена българска школа там, затова сега поставям нова традиция – с грамота ще бъде отличен преподавател – вдъхновител и създател на таланти, който е разработил най-успешна методика за преподаване по информатика.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09