Първа поява на Томичовият псалтир от XIV в. пред българска публика

Снимка: БГНЕС

Томичовият псалтир – един от най-ценните ръкописи, запазен от Средновековието, за първи път гостува в София. Ценната реликва от „втория златен век“ на България излиза за първи път от архивите на Държавния исторически музей в Москва и ще бъде изложена до 8 декември в Националния археологически музей на БАН.Събитието е по повод 150 години от създаването на Академията.

Молитвената книга е на старобългарски език, изработена от монаси от Търновската школа. Тя е от хартия, съдържа 301 листа и е илюстрирана със 109 великолепни миниатюри, рядък образец на палеологовото изкуство. С богатите си илюстрации Томичовият псалтир, заедно с Манасиевата хроника и Лондонското евангелие, е един от най-важните книжовни паметници, останали ни от времето на цар Иван Александър, управлявал от 1331 до 1371 година. Произведението е открито през 1901 година от сръбския професор Сима Томич, чието име носи. Зам.-директорът на Държавния исторически музей в Москва Андрей Яновски каза, че псалтирът идва в България след продължителна 10 годишна реставрация.

Още от категорията

Изложба в Националния археологически музей към БАН показва съкровището от Велики Преслав

В Националния археологически музей можем да видим най-голямото средновековно съкровище на България – това от Велики Преслав. Във временната изложба, озаглавена „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“, до 26 януари 2020 г. в..

публикувано на 10.11.19 в 08:10

Архангелова Задушница е: Божиите ангели бдят за праведните души

Днес е Велика Задушница – една от трите големи Задушници през годината, която напомня за грижите на божиите ангели за покойниците. По православната традиция събота е ден в памет на покойниците, затова и тази Задушница е в първата събота преди..

публикувано на 02.11.19 в 08:00

Боянската църква – бисер в историята и културата на България

През тази година се навършват 760 години от създаването на прочутите предренесансови стенописи в Боянската църква и 40 години от включването й в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. По този повод Националният исторически..

публикувано на 01.11.19 в 08:25