Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската кралица на брейка Queen Mary с квота за Олимпиадата в Париж

С брейкинг някога уличните банди разчиствали сметките си, но днес той пълни залите единствено заради шоуто с експлозивни елементи, шеметен ритъм и креативен стил. И макар брейк танците да се доближават до изкуството, те вероятно ще дебютират като спорт на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Тогава сред шестнайсетте най-добри брейк танцьорки в света ще видим и българката Мари Славова (Queen Mary).

Мари печели олимпийската си квота на първите Световни градски игри в Будапеща, където се класира шеста. Момичето от Бургас вече дванайсет години се занимава с брейк и е смятана за една от големите звезди в този спорт – през 2011 г. тя завоюва световната титла за младежи до 16 г., а след това стана и вицесветовен шампион.

Като дете Мари тренира акробатика, но бързо се отказва, защото не вижда свободата в движенията. Пък аз много обичах да бъда свободна, споделя тя. И започва да се чувства волна в заниманията си по паркур – изкуството да преодоляваш препятствия при движение, единствено чрез уменията на собственото ти тяло.Докато един ден, прескачайки оградите, не се запознава с правилните хора, които я отвеждат в залата по брейк. Пленяват я енергията, музиката, цветовете.

В началото родителите ми бяха скептично настроени, но след като постигнах първите си успехи и много се запалих, започнаха да ме подкрепят – спомня си Мари. – Харесва ми да съм различна, а брейкът е нещо различно в България. Но се надявам той все повече да бъде интегриран в нашето общество и все повече хора да се занимават с това, тъй като е много зарибяващо.

Брейк танцьорите печелят публиката с акробатичните си маневри, бързите си стъпки с крака и ръце, въртенията на глава, замръзванията. А допълнителна атракция към сложните им номера са имената, с които те участват в състезанията. Така Мари един ден получава кралска титла от треньора си в Бургас Христо Андонов и става известна в брейк средите като Queen Mary.

Брейкът се развива от дълго време и в момента е много екстремен – добавя шампионката. – Затова и всеки, който се занимава с него, трябва да бъде атлет. Ние имаме диета, постоянно тренираме – така че брейкът не е изкуство, а по-скоро се причислява към спорта.

На състезание брейкърът играе 40-секундно съчетание и с него участва в т.нар. битки. Състезателите се разделят в категории според оценките в предишни шампионати, след което се изправят един срещу друг. На битка се падат по две влизания, т.е. всеки играе два пъти по 40 секунди.

По време на състезанието по-скоро трябва да покажеш страхотна сложност и да я изпълниш в перфектен вид – казва Мари. – Съчетанието може да бъде хореографирано предварително, но има и много импровизация, тъй като никой не знае музиката, на която ще танцува. Така че всичко е на момента.

Освен да се раздава в залата, Мари от малка заляга сериозно над учебниците и днес говори четири езика. Завършва гимназията за романски езици в Бургас, записва медицина в Брюксел, но впоследствие се отказва, тъй като няма възможност да танцува. В момента е студентка по психология в Англия – не само защото чувства дисциплината като част от себе си, но и заради отличните условия за спорт.

За жалост, нещата в България са малко изостанали що се отнася до подкрепа – било финансова или пък морална – казва още Мари. – Това е причината да бъдем доста назад като сила, но същевременно сме изпълнени с надежда и вървим напред.

Мари мечтае някой ден да отвори собствен клуб по брейк в родината, за да предаде опита си на деца. А междувременно я чака олимпиада. Четири години са много време в нашите среди, но със сигурност ще бъда в Париж – като участник, съдя или треньор, зарича се тя.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25