Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломатическият институт споделя българския опит в преговорите за членство в ЕС

Албания беше поредният домакин на обучението за млади дипломати от Западните Балкани

Семинарът за млади албански дипломати за споделяне на българския опит от преговорите за членство в ЕС приключи в Саранда, Албания, с раздаване на сертификати на участниците от организаторите – д- р Клаус Физингер – директор за Югоизточна Европа на фондация „Ханс Зайдел“ и Таня Михайлова – директор на Дипломатическия институт в София.


Това е двугодишен проект, с който целим да продължим изразения български приоритет по времето на Българското председателството на Съвета на Европейския съюз миналата година – разширяването на ЕС и европейската перспектива на Западните Балкани – обясни Таня Михайлова в интервю за Радио България, непосредствено след приключването на обучението.– Албания е сред страните, към които насочваме усилията си да изградим административния капацитет на екипите и експертите, които работят по европейската тематика.

Сред лекторите на семинара бяха изявени специалисти, които са работили в процеса на присъединяване на България към ЕС, сред които Станислав Даскалов – българският представител в Брюксел в продължение на целия преговорен процес и първият ни постоянен представител в ЕС, Бисерка Бенишева – бивш директор на Дирекция Европейска интеграция в МВнР, и енергийният експерт Славчо Нейков, водил преговорите в глава „Енергетика“.

Това е само един от първите семинари конкретно за Албанската дипломатическа служба. Отсега ще кажа, че поканих моя колега Валтер Ибрахими от Дипломатическата академия на Албания, да бъде наш гост и ще започнем много по-интензивно и конкретно сътрудничество, за да бъдем полезни на албанската страна – продължи г-жа Михайлова и обясни, че предстои семинар в Сърбия, а вече е имало такъв в Черна Гора. Разликите в тези семинари са от гледна точка на тематиката, тъй като и Сърбия, и Черна Гора водят вече преговори, те имат още по-добро познаване на процедурите, на институциите, и имаха много по-конкретни въпроси, свързани с конкретни теми.

Догодина проектът ще продължи с останалите три държави от Западните Балкани, а целта е да завърши през 2021 година в София, с участието на дипломати от 6-те държави-партньори. Тогава ще бъде вероятно много по-различен контекстът, ще сверим отново часовника и ще видим с какво ще продължим по-нататък – обясни г-жа Таня Михайлова.

Снимки: Български дипломатически институт



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00