Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов веломаршрут ни среща с красотите на Трънския край

„ВелоЕрул“ – така се нарича първият планински веломаршрут в община Трън, Западна България, който дава възможност да се докоснем до магията на едно от най-прелестните кътчета на България. Официалното откриване на трасето с обща дължина около 56 км е в събота, 19 октомври. То е съставено от две части с начална точка в красивото селце Глоговица, разположено на около 15 км от град Трън.

Този край, преди демократичните промени почти напълно неизвестен, днес става все по-популярен сред любителите на дивата природа и планините, археологията и религиозния туризъм. Редно е да споменем, че все по-честата му поява в списъка на местата, които туристите си набелязват да посетят задължително, е не плод на целенасочена държавна политика, а резултат от родолюбието, предприемчивостта, упоритостта и всеотдайността на местното население. По този начин се появява и „ВелоЕрул“.

Идеята се роди съвсем спонтанно по време на един от планинските походи, които ние организираме. Тя се въртя няколко месеца в нашите глави, докато един ден не решихме да кандидатстваме по проект за финансиране на подобни инициативи на посолството на Франция в България, разказва Румяна Боянова от Трънското туристическо дружество.

Проектът на дружеството е одобрен и работата веднага започва.

По създаването на маршрута работихме плътно около два месеца. Помощта, която получихме от френското посолство, е финансова – за маркировки, табели, информационни табла и други материали, а трудът е изцяло доброволен – от членове на Трънското туристическо дружество, уточнява Румяна.

Новото трасе минава през вековни букови гори, поля, ливади… То е доста разнообразно и е подходящо за хора с различно ниво на подготовка – от начинаещи донапреднали колоездачи и професионалисти в планинския велотуризъм.

От Глоговица маршрутът продължава към друго, също така живописно село – Ерул, което със своите 1200 м надморска височина, е най-високото в община Трън.

По думите на Румяна Боянова местата, които могат да се видят по веломаршрута, са най-разнообразни – включително и храмове, манастири в няколко от селата. Например, многократно разрушаваният и отново възстановяван Ерулски манастир „Света Троица” с архитектура, характерна за ХI – XIV век, Мисловщичкият манастир „Успение Богородично“ край село Велиново, вероятно изграден и изписан в края на XV – началото на XVI век. Минава се също през няколко биоферми в Ерул, където може да се види на живо как се произвеждат биозеленчуци, мед, сирене и кашкавал и да се опитат, както и покрай забележителни връхчета, откъдето могат да се видят гледки на планините от половин България и половин Сърбия. Сред тях е Големи връх (1481 м), който се отклонява от маршрута, но при желание може да бъде посетен.

Друга от точките по пътя е село Бусинци, известно със своята керамика и с Музея, посветен на този занаят, притежаващ една от най-богатите колекции на стара керамика в България. С отклонение от един километър от трасето може да бъде посетен Музеят на киселото мляко в село Студен Извор, в който има специална експозиция, посветена на д-р Стамен Григоров – откривателя на бактерията lactobacillus bulgaricus, предизвикваща квасенето на млякото и придаваща му специфичен вкус.

Велотуристите могат да намерят и много места за отсядане, за похапване и такива, където може да си купи местен продукт. 

Най-подходящият за изминаване на маршрута „ВелоЕрул“ период е от май до септември, препоръчва Румяна Боянова.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50