Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творческите маршрути на художничката Рада Якова

4
Снимка: @ArtHouseSofia

Успехът за художника според Рада Якова не се измерва с броя на продадените картини, а с това, до каква степен е успял да развие собствена индивидуалност в изкуството. Рада е българка, която от дълги години живее и твори в чужбина. Наскоро тя показа първа своя изложба у нас, след представяния в поредица престижни галерии в Прага, Амстердам, Хага, Ню Йорк, Виена и Лондон. 

В „Къщата на София“ бяха изложени картини на авторката, посветени на съвременната жена, рисувани в периода 2017-2019 г. със смесена техника акрил и масло на водна основа, обединени под общото название „Прелюдия“. Рада Якова е завършила Художествената гимназия в София, а във Виена е учила живопис в Университета за приложни изкуства. От 7 години гради кариера в Холандия. Казва, че не е било лесно да направи изложба в София от чисто логистична гледна точка, защото платната й са големи и е трудно да бъдат пренесени на големи разстояния. Приела поканата като комплимент към нейното изкуство.

Аз рисувам живопис и все цитирам един от моите професори, който казваше, че истинският художник рисува с голяма четка – казва Рада Якова и продължава: Това е идеята − за размах и смелост. Първото ми ателие беше голямо около 70 квадрата и аз не знаех какво да правя вътре и реших, че имам възможност да правя огромни платна. Някой ми каза, че няма да мога, но на мен точно това ми трябва някой да ми каже, че не мога − това ми е голяма мотивация. Започнах да рисувам големи платна, те обаче трудно се пренасят, трудно се продават, но това е моята страст. Напоследък се опитвам да изляза от платното, което означава да ползвам съвсем друга медия, например видео, правя го като експеримент със себе си.


Жената е моята тема, каквото и да рисувам, предавам го чрез жената. Тази тема ме вълнува, откакто съм майка. Всичко, с което една жена се сблъсква в този свят ме вълнува − ролите, които играем в социалния свят, да бъдем майки, домакини, да бъдем много хубави, но и да бъдем много добри и работливи едновременно. Това са клишета и все пак ги следваме. Аз се бунтувам срещу тях, но в борбата си да сме равни с мъжете, все пак не трябва да забравяме, че женската най-голяма сила е женствеността. Така представям жената в картините си – силна, женствена и уверена в себе си. Тези неща се допълват взаимно. Надявам се да съм оставила малко пространство, за да може зрителят да вложи собствени мисли, чувства и идеи върху моите картини.

В момента сънародничката ни работи в Кралската картинна галерия в Хага. Там организира събития и културни мероприятия за чужденци, говорещи английски, каквито са половината от жителите на града. Освен тази организаторска дейност, Рада прави и работилници за деца.

Другото, което правя е да рисувам в ателието си – допълва художничката. – Правя изложби, не е лесно, но системата го позволява. В стари училища, които предстои да бъдат съборени, дават на художниците да развихрят въображението си по стените. Имам страхотна класна стая, там мога да разхвърлям и да мърся колкото си искам. Тази страна / Холандия − бел. ред./ ме научи на много неща, посоката, в която съм се променила е, че съм станала много по-отворена към всеки един човек, много по-толерантна. Гостуването ми сега в България съвпада с много ангажименти, защото преди изложбата се върнах от пленер на художници в Бургас. При тези пътувания се запознах с много колеги, а това много ме радва. Винаги съм мечтала художниците да притежават точно тези качества – широко скроени хора, страхотни бохеми. Това, което видях от тях страшно ми харесва и много се вълнувам, че съм в България. Българските художници са на световно ниво.


Снимки: @ArtHouseSofia


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25