Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в модерното съвремие, българинът остава верен на традициите

Снимка: БГНЕС

Сондаж на социологическата „Галъп интернешънъл", разпространен насред предизборната кампания и вероятно затова определян от някои като провокативен, показва, че българското общество проявява редица традиционалистки навици.

Привързаността към земята се запазва въпреки половин век форсирана урбанизация и индустриализация. Около две трети от пълнолетните граждани са буквално на ръка разстояние от всичко, свързано със земята и природата. Над 60% твърдят, че или отглеждат плодове, зеленчуци и домашни животни за лична консумация, или имат близки и познати, които го правят. Модерният начин на живот в големия град, позволяващ да си купиш всичко от близкия супермаркет в квартала, не е заличил традиционното за българина приготвяне на продукти за зимата. Над 70% от анкетираните свидетелстват, че са приготвяли или често ползват т.нар. зимнина, включително туршия, лютеница, компоти и т.н. В определени случаи употребата на домашни продукти дори е силно предпочитана пред произведените под държавна регулация. 66% от запитаните споделят, че ако пият ракия предпочитат тя да е домашна, респективно да е своя, а не - купена. Не споделят това предпочитание 25 %, а останалите се колебаят.

Оказва се, че за 77% процента от българите сушенето на дрехите на балкона продължава да е основен или предпочитан метод, въпреки спорния ефект върху естетиката на фасадите и градския пейзаж. Особено силно впечатление прави, че за повече от две трети от участниците в националното представително изследване събуването на обувките у дома е от голямо значение – 71% отговарят, че когато имат гости, биха предпочели те да влязат в дома им едва след като се събуят.

Но има и случаи, в които традицията е „победена“ от прогреса. Според 55% от участниците в проучването твърдението „предпочитам сам да се справям с домашните ремонти“ не се отнася за тях. 41% обаче все още предпочитат да разчитат на себе си, а не на професионалисти, що се отнася до поправките в домакинството.

Като цяло няма сериозни разлики в отговорите на мъже и жени. Естествено, по-младите, хората в по-големите населени места, респективно с по-високи доходи и пр., са по-далеч от традиционните навици и вкусове. Но и в тези случаи разликите в нагласите не са особено големи. В столицата София мнозинството от жителите са изоставили отглеждането на животни и растения и самостоятелно извършване на ремонтите, но не и приготвянето на зимнина, употребата на домашна ракия или простирането на дрехите на терасата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38