Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина смята София за стратегически партньор

Инструктиран съм от гръцкото правителство да развивам политиката ни с другите балкански държави на базата на сътрудничеството ни със София, каза новият посланик на Гърция у нас, Димитриос Хронопулос

Снимка: Посолство на Гърция в България

Днес е 28 октомври – национален празник на Гърция, посветен на една дума. Гърците празнуват думата „не“, която за тях е реакция на всеки външен опит да се влезе насила в тяхното пространство и да им се отнеме свободата. Димитриос Хронопулос, новият посланик на Гърция в България, смята, че това е поведение, което трябва да възприемат всички народи, ако искат да опазят своята идентичност.

Димитриос Хронопулос пристигна наскоро в София, но вече се е качвал на Витоша, защото със съпругата му обичат да ходят пеша и да откриват българската столица, разхождайки се по пазарите и местата, където се събират гражданите. Посланикът планира да посети Пловдив и Велико Търново, Черноморието и Рилския манастир.

По повод 28 октомври, вторият по значимост национален празник на Гърция, г-н Хронопулос ни посрещна в посолството и заяви, че се чувства приятно в страната ни. Разговорът започна от първите му впечатления от България и премина през актуалните теми от двустранен характер.

Отношенията между България и Гърция са вече във фаза на зрялост, каза Димитриос Хронопулос. Двете страни принадлежат към една и съща група на интереси. Инструктиран съм от гръцкото правителство да развивам политиката ни с другите балкански държави на базата на сътрудничеството ни със София. Искам да кажа, че Атина смята София за стратегически партньор и желае пряко развитие на отношенията във всички направления. Както нашите две страни са успели да изгладят отношенията си, така трябва да го направят всички държави на Балканите – и Атина, и София трябва да играят главна роля в този процес. Както нашите страни постигнаха пълноправно членство в евроатлантическите институции, така трябва да помогнем, колкото е възможно по-скоро, нашите съседи също да постигнат тази си цел. Имаме интерес това да се случи, защото така ще се осигури стабилността на нашия регион.

Имат ли двете държави общи планове за справяне със съвременните предизвикателства?

България и Гърция осъзнават еднакво съвременните предизвикателства и имат общо разбиране за понятието „сигурност“ през 21 век, коментира посланикът на Гърция. Например България и Гърция не са причина за бежанския проблем, но трябва да се справят с неговите последствия. Нашите страни са фронтални, на входа на бежанските вълни. Показателно за това, че двете ни държави осъзнават проблема като общ, е решението им от 7 октомври, заедно с Кипър, да представят в Съвета за правосъдие и вътрешни работи в Люксембург, нуждата Европа да се фокусира върху този проблем, който не е само европейски, а световен и трябва да се реши не само на ниво Брюксел, от всички държави членки, но и на световно ниво от Обединените нации.

Друга „гореща“ тема е енергийната.

В сферата на енергетиката България и Гърция развиват две програми със стратегическо значение, каза господин Хронопулос. Едната е междусистемната газова връзка Гърция-България /IGB/, договор за която беше подписан на 10 октомври, а другата е намерението на България да инвестира в изграждането на плаваща станция за втечняване на газ в акваторията на Александруполис. Тези две програми ще диверсифицират източниците, които осигуряват енергия на Европа.

Гърците се надяват финансовото положение на българите да продължи да се подобрява, за да влагат още повече средства на тяхна територия, изтъкна посланикът.

Относно сферата на бизнеса Гърците инвестират в България около 4 милиарда Евро (като се вземат предвид и гръцките капитали, които постъпват тук от други страни- бел.авт.) и осигуряват около 65 000 работни места, което отговаря горе-долу на 5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. Надяваме се да се увеличат и българските инвестиции в Гърция.

През последните години културният обмен между двете страни нарасна много. В бъдещите планове на посолството се отличава честването на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция през 2020 г. Годината освен това е посветена на голямата гръцка актриса и бивш министър на културата, Мелина Меркури, както и на писателя Андонис Самаракис, като в тази връзка посланик Хронопулос също се надява на организирането на двустранни събития.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54