Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив 2019 – Европейска столица на културата

Джон Скофийлд и други световноизвестни музиканти на Plovdiv Jazz Fest

Джаз фестът в Пловдив кани своите почитатели между 31 октомври и 2 ноември. По традиция концертите са в Дома на културата „Борис Христов“. Всяка от вечерите има своя тема, програмата е наситена с известни имена, нови проекти и много хубава музика.

Създаден през 2015 г., фестивалът е сред най-младите джаз форуми у нас.

От самото начало работим с няколко световни агенции, които ни се довериха, агенции, които имат облик и държат на този стил – разказва джаз певицата Мирослава Кацарова, артистичен директор на Plovdiv Jazz Fest. Те не са сред „мастодонтите“ в бизнеса, независими са и представляват някои от големите артисти, на които ние много се възхищаваме. Хората, с които работим, познават много добре България – например на конференциите, които Петър Димитров организира в рамките на фестивала A to Jazz. Тези хора се възхищават, че посягаме към изкуство, което е скъпо, макар да живеем в една от най-бедните държави в Европа.

От Мирослава Кацарова научаваме и какво ще чуем във фестивалната и съпътстващата програми:




„Дамите в джаза“ е един своеобразен акцент в програмата тази година. Така условно наричаме и първата вечер. Откриваме джаз фестивала с концерт на Мария Жоао – една от най-добрите джаз певици в света. Тя е със своя дългогодишен сценичен партньор Марио Лажиня. Много атрактивна, неконвенционална, колоритна... Очаква ни страхотен вокален спектакъл. Вторият концерт е на Линда Мей Хан О и нейния квартет. Преди време я слушах в Лондон в последната група на легендарния Пат Матини, а да свириш с него само по себе си е постижение. Родена в Малайзия, отраснала в Австралия, живее и работи в Ню Йорк, тя е басистка, която не демонстрира самоцелно своите качества като инструменталист. Много интересен композитор. Според мен тя ще бъде голямо откритие за Пловдив джаз фест.
Втората вечер е на китаристите. Ще чуем триото на Кърт Розенуинкъл
, представител на утвърденото младо поколение музиканти, партнира си с кого ли не, но има своя посока, а неговият концерт е точно преди концерта на Джон Скофийлд, с когото също е свирил. „Гиганта“ Скофийлд ще чуем заедно с Джон Клиъри – и двамата носители на „Грами“. Клиъри е британец, но живее в Ню Орлийнс, защото изследва традициите на тази култура като майсторски я вгражда в своята музика. Ще имаме възможност да чуем една смес от блус, ритъм енд блус и джаз. Третата вечер, която отдавна мечтаех да направя в Пловдив джаз фест, е за българските музиканти. Започва с концерт-посвещение за Румен Тосков. Поканихме Антони Дончев да „движи“ този проект – той беше близо до Рупето, беше и негов учител. „Виждам птица да лети“ е името, което Антони даде на концерта, в който ще чуем и Валентин Геров (виола), Росен Захариев (тромпет), Веселин Веселинов- Еко (контрабас) и др. Следва концерт на Пепи Славов – Младши, който от години живее и работи в Ню Йорк, работи с Джо Ловано, канен е от някои от най-добрите джаз музиканти, беше номиниран за „Грами“. За пръв път той гостува у нас със своята група, с която работи в САЩ и представя първия си авторски албум, който се нарича LittleStories. Съпътстващата ни програма както винаги е шарена – провеждаме нашия Младежки джаз конкурс, чийто гала концерт е на 2 ноември, ще бъдат представени две книги, два нови албума. Голямата награда на Пловдив джаз фест тази година се присъжда на Теодосий Спасов за неговия принос не само като артист, но и като организатор на джаз събития.


Как се организира фестивал с толкова респектираща програма в трудна за културата ситуация. Отговорът отново е на Мирослава:

Това е една нестихваща борба – да накараме институциите да погледнат на нас благосклонно, защото ние сме „бездомната музика“, за разлика от симфоничната и оперната например. Те имат своя делегиран бюджет, а ние сами набавяме средствата си. Пловдив джаз фест е създаден на принципа на публично-частната инициатива, но когато става дума за изкуство, добре е държавата и общините да се включат. Колкото до нашия фестивал – той е част от програмата на Пловдив – европейска столица на културата. Тази година не успяхме да осигурим средства за всички големи имена, които проявиха интерес, но планирахме концертите им за следващото издание. Големите артисти идват у нас с удоволствие. Те виждат, че тук имат почитатели и едно необятно море от новости.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05