Боянската църква – бисер в историята и културата на България

Снимка: БГНЕС

През тази година се навършват 760 години от създаването на прочутите предренесансови стенописи в Боянската църква и 40 години от включването й в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. По този повод Националният исторически музей и неговият филиал „Боянска църква“ провеждат международна конференция, посветена на този емблематичен паметник. Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“ е обновена и украсена през 1259 г. с дарения от местния управител /на Средец – днешна София/ севастократор Калоян и съпругата му Десислава.

Кои са творците − това все още си остава загадка с редица хипотези. Затова авторите на гениалните творби се наричат с митичното събирателно понятие „Боянски майстор”. Стенописите от 1259 г. – общо 240 изображения – са шедьоври на византийската и българската школа от онова време, съдържат и редица новаторски елементи. Особено интересен е портретът на средновековната българка Десислава, който не е църковно изображение по канон.


Още от категорията

Изложба в Националния археологически музей към БАН показва съкровището от Велики Преслав

В Националния археологически музей можем да видим най-голямото средновековно съкровище на България – това от Велики Преслав. Във временната изложба, озаглавена „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“, до 26 януари 2020 г. в..

публикувано на 10.11.19 в 08:10

Архангелова Задушница е: Божиите ангели бдят за праведните души

Днес е Велика Задушница – една от трите големи Задушници през годината, която напомня за грижите на божиите ангели за покойниците. По православната традиция събота е ден в памет на покойниците, затова и тази Задушница е в първата събота преди..

публикувано на 02.11.19 в 08:00

Честваме будителите на българския дух

1 ноември е ден в памет на българските светци, просветители, книжовници и революционери – будители на народния дух в трудните времена от българската история. „ Доволно вече що сте спали. Станете! Дойде бъдний ден” пише през 19 век поетът Петко..

публикувано на 01.11.19 в 07:00