Честваме будителите на българския дух

Снимка: БГНЕС

1 ноември е ден в памет на българските светци, просветители, книжовници и революционери – будители на народния дух в трудните времена от българската история. Доволно вече що сте спали. Станете! Дойде бъдний ден” пише през 19 век поетът Петко Славейков. Официално Денят на будителите се чества от 1922 година, като 1 ноември е денят на Св. Йоан Рилски по стар стил. Този най-велик български светец (876-946г.) е обявен и за първия будител. През 18 век се откроява фигурата на Паисий Хилендарски – монахът, написал сред тъмнините на османското господство „История славянобългарска”, за да покаже на подтиснатите българи, че са нация със славно минало. През 19 век най-видните будители са борците за независимост от османска власт, националните герои Васил Левски и Христо Ботев, и много други. 1 ноември е празник на българските учени и на българските журналисти.


Още от категорията

Изложба в Националния археологически музей към БАН показва съкровището от Велики Преслав

В Националния археологически музей можем да видим най-голямото средновековно съкровище на България – това от Велики Преслав. Във временната изложба, озаглавена „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“, до 26 януари 2020 г. в..

публикувано на 10.11.19 в 08:10

Архангелова Задушница е: Божиите ангели бдят за праведните души

Днес е Велика Задушница – една от трите големи Задушници през годината, която напомня за грижите на божиите ангели за покойниците. По православната традиция събота е ден в памет на покойниците, затова и тази Задушница е в първата събота преди..

публикувано на 02.11.19 в 08:00

Боянската църква – бисер в историята и културата на България

През тази година се навършват 760 години от създаването на прочутите предренесансови стенописи в Боянската църква и 40 години от включването й в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. По този повод Националният исторически..

публикувано на 01.11.19 в 08:25