Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме будителите на българския дух

Снимка: БГНЕС

1 ноември е ден в памет на българските светци, просветители, книжовници и революционери – будители на народния дух в трудните времена от българската история. Доволно вече що сте спали. Станете! Дойде бъдний ден” пише през 19 век поетът Петко Славейков. Официално Денят на будителите се чества от 1922 година, като 1 ноември е денят на Св. Йоан Рилски по стар стил. Този най-велик български светец (876-946г.) е обявен и за първия будител. През 18 век се откроява фигурата на Паисий Хилендарски – монахът, написал сред тъмнините на османското господство „История славянобългарска”, за да покаже на подтиснатите българи, че са нация със славно минало. През 19 век най-видните будители са борците за независимост от османска власт, националните герои Васил Левски и Христо Ботев, и много други. 1 ноември е празник на българските учени и на българските журналисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15