Японско представление, отчасти на български език

Японският театър „Ашибуе“ ще представи в София отличения с шест международни награди спектакъл „Виолончелистът Гошу“по едноименното произведение на великия писател Кенджи Миазава (1896-1933). Това е историята на музикант, смятан за посредствен, който се представя блестящо на важен концерт... с помощта на животни. Отначало (по време на репетициите) не разбира, че една шарена котка, която го моли да изпълни „Мечтание” от Шуман е пратеник на провидението. По-късно слага в отвора на инструмента си болно мишле, което оздравява след неговата вдъхновена импровизация. Режисьор на спектакъла е г-жа Цукуши Сонояма, която е и директор на театъра. Любопитно е, че част от текста артистите са научили на български език с помощта на преводачката Кристина Иванова, която е работила с тях в Япония за немалък период от време по 16 часа всеки ден. Представлението на 3 ноември е поредното събитие от 30-то издание на Дните на японската култура в България.


Още от категорията

Архивни снимки и рисунки от международните детски асамблеи в България са подредени в изложба

Дом на културата „Средец“ е домакин на експозиция, посветена на 40-годишнината от провеждането на първата международна детска асамблея „Знаме на мира“. До 26 ноември, жители и гости на столицата могат да разгледат фотографии и детски рисунки,..

публикувано на 17.11.19 в 09:10

Над 170 събития в седмото издание на Нощ на театрите

Дискусии, пърформанси, изложби, „отворени врати“, разходки зад кулисите, импровизационни спектакли, концерти, поетични рецитали и още много арт-изненади, са гарантирани за участниците в събитията, организирани в дните от 11 до 16 ноември по повод..

публикувано на 16.11.19 в 09:10

Романът „Гръцкият лекар“ − културен мост между България и Гърция

Романтичната музика на гръцкия композитор, поет и певец Аттик, изсвирена на пиано от Инез, студентка в Музикалната академия в София, пренесе гостите на премиерата на българското издание на романа „Гръцкият лекар“ в атмосферата на Атина от началото..

публикувано на 14.11.19 в 13:31