Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японско представление, отчасти на български език

Японският театър „Ашибуе“ ще представи в София отличения с шест международни награди спектакъл „Виолончелистът Гошу“по едноименното произведение на великия писател Кенджи Миазава (1896-1933). Това е историята на музикант, смятан за посредствен, който се представя блестящо на важен концерт... с помощта на животни. Отначало (по време на репетициите) не разбира, че една шарена котка, която го моли да изпълни „Мечтание” от Шуман е пратеник на провидението. По-късно слага в отвора на инструмента си болно мишле, което оздравява след неговата вдъхновена импровизация. Режисьор на спектакъла е г-жа Цукуши Сонояма, която е и директор на театъра. Любопитно е, че част от текста артистите са научили на български език с помощта на преводачката Кристина Иванова, която е работила с тях в Япония за немалък период от време по 16 часа всеки ден. Представлението на 3 ноември е поредното събитие от 30-то издание на Дните на японската култура в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25