Архангелова Задушница е: Божиите ангели бдят за праведните души

Снимка: БГНЕС

Днес е Велика Задушница – една от трите големи Задушници през годината, която напомня за грижите на божиите ангели за покойниците. По православната традиция събота е ден в памет на покойниците, затова и тази Задушница е в първата събота преди Архангеловден – 8 ноември. Посветена е и на загиналите воини, затова някъде я наричат още „мъжка Задушница“. На този ден в православните храмове се прави обща панихида за всички, които сме загубили. Хората прекадяват с тамян и украсяват с цветя гробовете на своите близки. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Запалената свещ върху гроба на починалите е символ на вярата, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, а цветята − добродетелите на починалия.


Още от категорията

Изложба в Националния археологически музей към БАН показва съкровището от Велики Преслав

В Националния археологически музей можем да видим най-голямото средновековно съкровище на България – това от Велики Преслав. Във временната изложба, озаглавена „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“, до 26 януари 2020 г. в..

публикувано на 10.11.19 в 08:10

Боянската църква – бисер в историята и културата на България

През тази година се навършват 760 години от създаването на прочутите предренесансови стенописи в Боянската църква и 40 години от включването й в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. По този повод Националният исторически..

публикувано на 01.11.19 в 08:25

Честваме будителите на българския дух

1 ноември е ден в памет на българските светци, просветители, книжовници и революционери – будители на народния дух в трудните времена от българската история. „ Доволно вече що сте спали. Станете! Дойде бъдний ден” пише през 19 век поетът Петко..

публикувано на 01.11.19 в 07:00