Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България е ден за размисъл преди втория тур на местните избори

Снимка: БГНЕС

Днес в България е ден за размисъл преди на втория тур на местните избори, който ще се проведе на 3 ноември. 24 часа преди вота, както и в самия ден на неговото провеждане, по силата на законови разпоредби е забранена всякаква агитация или информиране на избирателите за прогнозните резултати. Според законодателя, целта на забраната е гласоподавателите да си починат от дългата кампания и на спокойствие да решат за кой кандидат или партия да гласуват. От години в страната се дискутира вариантът тази практика да се отмени. Пледиращите за отмяна се аргументират с факта, че в Конституцията не се предвижда подобна забрана. Освен това през последните няколко години Интернет и социалните мрежи практически обезсмислиха забраните за агитация и съобщаване на резултатите от екзит полове в изборния ден. Така или иначе, ограничението остава в сила в съответствие със становище на Конституционния съд от 1997 г., според което извършването на агитация в последните 24 часа преди гласуването би представлявало недопустимо посегателство срещу формирането на свободна воля на избирателя. В деня за размисъл преди първия тур на местните избори на 27 октомври не бяха констатирани сериозни нарушения на действащите норми. Подобно поведение властите очакват и сега.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43