В България е ден за размисъл преди втория тур на местните избори

Снимка: БГНЕС

Днес в България е ден за размисъл преди на втория тур на местните избори, който ще се проведе на 3 ноември. 24 часа преди вота, както и в самия ден на неговото провеждане, по силата на законови разпоредби е забранена всякаква агитация или информиране на избирателите за прогнозните резултати. Според законодателя, целта на забраната е гласоподавателите да си починат от дългата кампания и на спокойствие да решат за кой кандидат или партия да гласуват. От години в страната се дискутира вариантът тази практика да се отмени. Пледиращите за отмяна се аргументират с факта, че в Конституцията не се предвижда подобна забрана. Освен това през последните няколко години Интернет и социалните мрежи практически обезсмислиха забраните за агитация и съобщаване на резултатите от екзит полове в изборния ден. Така или иначе, ограничението остава в сила в съответствие със становище на Конституционния съд от 1997 г., според което извършването на агитация в последните 24 часа преди гласуването би представлявало недопустимо посегателство срещу формирането на свободна воля на избирателя. В деня за размисъл преди първия тур на местните избори на 27 октомври не бяха констатирани сериозни нарушения на действащите норми. Подобно поведение властите очакват и сега.


Още от категорията

„Животът не е резервна част” – мото на Световния ден на жертвите на пътнотранспортни злополуки

Излизайки от дома, службата, училището всеки от нас се превръща в участник в движението по пътищата, било то като пешеходец, пътник или водач. Но не всеки ден всички се връщат у дома живи и здрави. Нека бъдем отговорни пешеходци, водачи и пътници!..

публикувано на 17.11.19 в 07:00

Международен семинар по превод събра в Пловдив студенти-русисти от седем държави

Пловдив гостоприемно разтвори обятия за IX Международен научно-практически семинар за студенти-русисти „Обучение по преводаческо майсторство“. Форумът, който се провежда от 14 до 17 ноември с подкрепата на фонд „Русский мир“ и Пловдивския..

публикувано на 15.11.19 в 12:13

Ателиета за книговезане и калиграфия се пренасят в публична градска среда в София

В България хората започват все по-свободно да изразяват себе си, стремят се да не подражават на другите, а все повече да се представят със своите уникални черти и качества. Вярно, че в началото приемат различните с малко недоверие, но постепенно хората..

публикувано на 15.11.19 в 11:00