Провежда се втори тур на местните избори в България

Снимка: БГНЕС

От 07:00 до 20:00 часа местно време, днес в България се провежда втори тур на местните избори там, където на първия кандидатите за кметове не са събрали повече от 50% от подадените валидни гласове. След като на първия тур, проведен на 27 октомври, бяха избрани кметове на общо 168 общини, днес втори тур има в 97 общини, 377 кметства и 31 района. При общо 27 областни града балотаж се провежда в 18, включително и в столицата София. Съперници на балотажа са двамата кандидати, получили на първия тур най-много гласове в съответното населено място. В три кметства на страната на балотаж се явяват трима кандидати, тъй като двама от тях на първи тур са получили равен брой действителни гласове. Ако и на балотажа двама кандидати получат равен брой действителни гласове, тогава се насрочват нови избори.


Още от категорията

Разговорите на премиера Бойко Борисов в Солун – елемент от нова динамика на Балканите

В рамките на Четвъртата среща на върха в Солун, провеждана под патронажа на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, премиерът Бойко Борисов разговаря с колегите си от Гърция и Северна Македония – Кирякос Мицотакис и Зоран Заев. Диалогът се вмества в..

публикувано на 15.11.19 в 11:35

Три десетилетия след 10 ноември 1989 година

10 ноември 1989 година започва като обикновен ден за гражданите на Народна република България, но последвалите събития го превръщат във важна историческа дата, свързана с началото прехода от социализъм към демокрация. Съвременници разказват, че в..

публикувано на 10.11.19 в 09:05

Пъстри картини в местната власт след втория тур на изборите в България

Ако съдим по официалните данни на ЦИК, вторият тур на местните избори в България, проведен на 3 ноември, не е променил съотношението на силите, очертано преди седмица от първия. Водеща сила в местната власт продължава да е водещата и в..

публикувано на 04.11.19 в 11:27