Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Атина празнува Деня на народните будители

Българо-гръцкото сдружение за култура „Паисий Хилендарски“ и Клубът на дейците на културата „Нов живец“ - Атина, с подкрепата на посолството на Република България в Гърция, организираха за четвърта поредна година емоционален празник, посветен на българските народни будители.

Събитието, което се състоя в неделя – 27 октомври, в театър „Трианон“ в центъра на Атина, събра много хора – българи и гърци, както и представители на българската дипломатическа мисия в гръцката столица. Своята благословия даде на всички отец Стефан – енорийски свещеник на българската общност в Атина, към  православен храм „Св. Преп. Йоан Рилски Чудотворец“, който се намира в квартал Агии Анаргири. Присъстващите се насладиха на красивите произведения в организирания базар на изкуството.

От ляво на дясно:   Й. Андреева, В. Порязов, Т. Цанева-Грива, Р. Капралова

На сцената се изявиха най-младите членове на българската общност там – учениците в трите български неделни училища в града – „Паисий Хилендарски“ с ръководител Юлия Костова, „Васил Левски“ с ръководител Пенка Хайдерлиева и „Кирил и Методий“ с ръководител Мими Ничева. Децата рецитираха “Азбучна молитва“ от Константин Преславски и „Български език“ от Иван Вазов, и изпяха „Химн на Народните будители“ от Добри Христов.

Във втората част на празничната програма всички се смяха от сърце с комедията „Зех тъ, Радке, зех тъ“ в изпълнение на артисти от театър „Рачо Стоянов“ - Габрово. Мюзикълът за сляпата любов на стария ерген на режисьора Хачо Бояджиев, излъчен в рубриката „Телевизионен театър“ на БНТ през 1986г., е вдъхновен от комедията „Михал Мишкоед“ на Сава Доброплодни, а той пък е разработил темата от творбата „Лепрендис“ на гръцкия борец за свобода, журналист и политик, Милтиадис Хурмузис (1804-1882).

Акцент в празника беше тържественото връчване на грамоти „За будителска жар в опазването на българския език и култура зад граница“ и плакети „За принос в творчеството на българите в чужбина“ на педагогическите колективи на трите училища.

От ляво на дясно:  Ю. Костова, П. Хайдерлиева, М. Ничева

Събитието съвпадна с рождения ден на председателя на Клуб „Нов живец“, Пламен Симеонов, когото общността разпознава като съвременен будител с принос към нейния културен живот.

Пламен Симеонов

Следващото събитие, което ще събере отново българи и гърци в Атина, е среща с поетесата Гълъбина Митева, в неделя - 3 ноември.

Снимки: Агапи Йорданова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25