Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пъстри картини в местната власт след втория тур на изборите в България

Снимка: БГНЕС

Ако съдим по официалните данни на ЦИК, вторият тур на местните избори в България, проведен на 3 ноември, не е променил съотношението на силите, очертано преди седмица от първия.

Водеща сила в местната власт продължава да е водещата и в централната – ГЕРБ. Управляващата партия спечели надпреварата за кметове в 15 областни града със собствени и в други два с подкрепени от нея кандидати (Кюстендил и Монтана). Преди четири години ГЕРБ спечели в 21 областни града с изцяло свои номинации. Сегашната частична загуба на позиции обаче не я тревожи особено, защото в областните градове, където загуби кметски столове, е първа по брой на общински съветници, а това балансира присъствието й в структурите на местната власт.

След втория тур, БСП заема кметски позиции в 4 областни града /Русе, Перник, Разград и Благоевград/ и има солидно присъствие в общинските съвети. Представянето на социалистите е значително по-добро от това през 2015 г. и те с основание го наричат „завръщане в местната власт“. Този факт се определя от лидера на ГЕРБ и премиер на страната Бойко Борисов като „нормализация“ на местната власт, защото не било нормално неговата партия да управлява всички големи градове.

ДПС печели самостоятелно и в коалиция кметове в общо 47 общини, спрямо 39 на предишните избори през 2015 г. Негови са също 18 на сто от всички  общински съветници, а същевременно отчита и разширяване на географското си присъствие в страната. За формация, която има силни позиции предимно в региони с висока концентрация на етнически турци, географското разширяване на присъствието е от високо значение.

От трите националистически формации в партниращата на ГЕРБ коалиция в изпълнителната власт – Обединени патриоти, само ВМРО остава с осезаемо присъствие в местната власт, а другите две – Национален фронт за спасение на България /НФСБ/ и партия „Атака“, практически се губят.

Вторият тур оставя някъде и изненадващо пъстри картини в местната власт. В областния град Видин спечели кандидат на СДС в балотаж с кандидат на ГЕРБ. В Ямбол изненадващо кмет стана кандидат на Пряка демокрация срещу съперник от БСП. В Добрич кандидат на Движението България на гражданите спечели срещу съперник от ГЕРБ. В Плевен независим, подкрепен от Демократична България, победи претендент от ГЕРБ. Тази пъстра картина оставя впечатление за повече плурализъм в структурите на местната власт.

Съотношението на политическите сили след втория тур на местните избори в крайна сметка не оправдава предположенията на някои анализатори за промяна, която да предизвика предсрочни избори. ГЕРБ отстъпи позиции в местната власт, но си остава първа сила. БСП си възвърна позиции, но не и достатъчно, за да оспорва на ГЕРБ изпълнителната власт. Слабото представяне на НФСБ и „Атака“ предвещава продължаващо отслабване на вътрешната опозиция в управляващата коалиция на ГЕРБ с „Обединените патриоти“. Заедно с ВМРО и тактически съюзявания с ДПС и някои независими депутати, както досега, ГЕРБ е в състояние да изкара пълен мандат. Както още след първи тур на местните избори отбеляза премиерът Борисов, досегашната власт в страната остава стабилна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50