Spectrum Vocal Band представя дебютния си албум

Снимка: Spectrum Vocal Band

Преди около седем години на българската сцена се появи Spectrum Vocal Band – млади и талантливи певци, вдъхновени и търсещи. Те не измениха на професионализма и естетическите си виждания, независимо от трудностите и промените, през които преминаха. Вокалното майсторство на Spectrum е добре познато на публиката у нас от многобройните им участия на концертни и фестивални сцени. През годините групата е работила с известни изпълнители и композитори, сред които Теодосий Спасов (кавал), поп певецът Орлин Павлов, композиторите Александър Бръзицов, Любомир Денев, Биг бендът и Симфоничният оркестър на БНР и много други. В състава на акапелната група в момента са Боряна Йорданова (сопран), Весела Морова (алт), Наско Кулински (тенор), Янко Янков (баритон) и Константин Бейков (бас).


На 7 ноември, с концерт в Sofia Live Club, те представят своя първи самостоятелен албум. Той се нарича „Пресечна точка“ (Cross Point).


Дебютният ни албум съдържа девет песни, седем от които са авторски. Музиката е от момчетата в групата – разказва Весела Морова. – Те написаха и текстовете, които са много различни. Някои са на „лежерна градска тематика“, други съдържат послание към хората, към всички нас да бъдем по-добри... Има и два кавъра „Вечеряй Радо“ − с много интересен аранжимент на Косьо Бейков и „Дай, бабо, огънче“ – песен от Юлия Ценова, аранжимент на Наско Кулински.


Те отдавна са в репертоара ни, но решихме да ги включим заедно с новите заглавия. Този диск е плод не само на нашата сценична кариера. Преди 2-3 години момчетата започнаха да композират активно и дори някои записи са оттогава. Последните месеци се активизирахме и решихме непременно да завършим и издадем албума. Това лято направихме много записи, включихме и песни, които още не сме изпълнявали на сцена. Ще ги чуете на промоцията. Стилът е поп, фънк, джаз, малко етно. Благодарение на Националното радио през годините ни подкрепяха известни български композитори, работили сме с радиосъставите. Имахме шанса да открием концерта на The Manhattan Transfer през 2018 г. в София. Дълъг път извървяхме и може би наистина сега беше моментът да издадем албум, трябваше да узреем като артисти, като спятост.

Винаги сме се вдъхновявали от българските акапелни групи „Траяна“ и „Фолк скат“, които съществуваха в близкото минало. Композиторът Кирил Тодоров, основател и ръководител на формациите, е наш приятел, от него сме получавали много добри съвети. Освен това слушаме и харесваме много световноизвестни групи − The Swingle, Pentatonix, The Manhattan Transfer ... Всеки от нас има различни предпочитания, а и напоследък има много голяма активност в областта на акапелната музика в световен мащаб. Винаги гледаме да сме добре запознати с новостите с тази област. Опитваме се и ние да бъдем толкова актуални и съвременни. В момента сме се фокусирали изцяло върху предстоящото представяне на албума, за да се превърне в един голям празник за нас и за публиката. След това се надяваме да го представим на фестивали у нас и в чужбина. Ще започнем да работим и върху втория си албум, защото са се натрупали доста нови идеи.