Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларката Нели Салчева: Едно бурканче мед дава много повече здраве от което и да е лекарство

Снимка: Шевкие Чакър

Общинското пчеларско сдружение „Акация ” – Пловдив организира от 8 до 17 ноември последното за годината пчеларско изложение. Сред изложителите щандът на Нели Салчева и дъщеря й Гергана привлича погледа с красиво подредените буркани с различните видове мед и с разнообразието от медни продукти и ето защо потокът от чужденци тук не секва.


Семейството ми се занимава с пчеларство отдавна. Имаме четири пчелина – започва разказа си Нели Салчева и продължава: Единият е в Калоферския Балкан, другият в село Пролом до Карловски бани, третият в с. Драгомир – пак в Средна гора, а четвъртият − в полето, в с. Строево. В различните пчелини се опитваме за разграничим меда, за да имаме повече видове.

Произвеждаме общо 7 вида мед − горски букет, кориандър, лавандула, липа, липова мана − тук държа да подчертая, че в Калоферския Балкан има много липа и, при благоприятни условия, пчелите събират липова мана, акация и рапица. Годината не бе благоприятна за акацията и пчелите я смесиха с драката.

Като собственик на пчелини в планината и в полето Нели Салчева обобщи проблемите на пчеларите така:

В полето пострадахме от пръсканията и летящата пчела. Всичко това се отрази на добивите. В Калоферския Балкан и в Средна гора сме по-защитени, но там съответно добивите от мед са по-ниски, а това трудно се оценява. Балканският мед е по-плътен, по-силен, но като количество е много малко.

Заради ниските изкупни цени, семейство Салчеви предпочита директната продажба и така успява да прескочи прекупвачите. Нели и Гергана разчитат на постоянните си клиенти, които ги търсят и оценяват качествата на меда от Калоферския Балкан и Средна гора. „Може би ще търсим и продажби извън страната”, споделя плановете си Нели Салчева.

Докато разговаряме, красиво оформеният пчеларски щанд привлича вниманието на група английски туристи.

Какъвто и мед да опитат, чужденците го намират за много вкусен, – казва с усмивка собственичката. – Преди да се занимавам с пчеларство бях слушала някъде, че европейците обичали само лек мед като този от акация и рапица. Не е вярно. Харесват всички видове български мед.

За тези, които все още се съмняват в чудодейните свойства и качества на пчелите Нели Салчева сподели:

Стресът в ежедневието ни се отразява негативно. Хубавото при нас пчеларите е, че когато отидем при кошерите, всякаква болка изчезва, особено ако обичаш пчелите. Започваш да се занимаваш с техните проблеми. Чистият въздух, който се диша в самия пчелин е наситен с техните феромони, които действат добре на човешкия организъм.

За това как пчелите „възпитават” човека Нели философски разказва:

Нечистоплътен човек не може да стане пчелар, пияница не може да стане пчелар, нервен човек не може да бъде пчелар. Ако телефонът в джоба ми звънне и аз разглеждам рамка с пчели, веднага се усеща как те настръхват. Или ако повиша тон и извикам съпруга ми Иван в другия край на пчелина, те веднага реагират и стават нервни.

Въпреки че България произвежда един от най-качествените видове мед в Европа, българинът, за разлика от европейците, консумира най-малко мед. На какво се дължи този факт?

Наистина българинът консумира много малко мед. С тези изложения се опитваме да запознаем хората с ползите от меда и това е възможностда се свържем с крайния клиент. Пчеларското ни дружество организира всяка пролет и всяка есен по два пъти десетдневни изложения тук, в центъра на Пловдив.

В края на разговора Нели Салчева отправи призив: Много по-хубаво е да се консумира мед, отколкото тези пари да се дават в аптеката. Едно бурканче мед дава много повече здраве от което и да е лекарство!


Снимки: Шевкие Чакър



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00